Egyre-másra dőlnek ki a munkából az idős budapesti hókotrók

2020.12.28. 19:51

Vasárnaptól kezdve dolgoznak Budapesten a hókotrók, de egyre több esetben üzemzavar lép fel a járműveknél – írja sajtóközleményében az FKF Nonprofit Zrt. Beszámolnak arról, hogy a Budapestet vasárnap délután elérő hidegfront miatt a pesti városrészben havas eső, illetve hószállingózás volt, a magasabban fekvő területeken (a II., III., XI., és a XII., kerületekben) hó is esett, illetve helyenként eljegesedtek az utak.  

Az egyre forráshiányosabb cég munkatársai délutántól kezdve folyamatosan ellenőrizték az utak állapotát és ahol szükséges volt, a munkagépekkel elvégezték azok sózását, síkosságmentesítését – részletezték. 

A munkavégzést azonban nehezíti, hogy nincs elég hókotró, valamint a meglévő járművek is egyre gyakrabban hibásodnak meg. 

A rendelkezésre álló gépek száma az elmúlt tíz évben 20 százalékkal csökkent, ráadásul korábban sem volt elég jármű a főváros méretéhez képest – írják. Emellett a géppark öregedése miatt a járművek üzemképessége is jelentősen, 55-70 százalék körüli értékre csökkent. 

Beszédes statisztika, hogy a tegnap este kivonult 33 célgépből 7 meghibásodott, üzemképtelen lett munkavégzés közben.

A cég szerelőbázisa jelenleg is dolgozik azon, hogy a lerobbant járműveket ismét üzemképes állapotba hozzák.