Budapest jobban teljesít: feleakkora a halálozási arány, mint az ország egészében

2020.12.28. 09:17

Az európai statisztikai hivatal adatai szerint Budapesten feleakkora a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy véli, a vakcina megérkezése új szakaszt nyithat a járvány elleni védekezésben, ám ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban, és beoltassák magukat.

Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni. A magyar kormány viszont mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat

– fogalmaz Budapest első embere, aki elismeri, hogy a járvány első hullámában a fővárosban magas volt a halálozás, viszont azt hangsúlyozza, hogy azóta fordult a kocka. Szerinte azonban ez nem derül ki a hazai statisztikákból, mert nem lehet tudni az egyes kórházak adatait. Mint ahogy azt sem, mi a magyarázata a brutális földrajzi különbségeknek, hiszen

VANNAK OLYAN MEGYÉK, AMELYEKBEN A JÁRVÁNY TETŐZÉSEKOR CSAKNEM KÉTSZER ANNYIAN HALTAK MEG, MINT AZ ELŐZŐ ÉVEK AZONOS IDŐSZAKÁBAN.

Corona
Fotó: abouthungary.hu

Valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel, vélekedik a városvezető.

A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a pluszhalálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?

– teszi fel a kérdést Karácsony Gergely, aki szerint Budapesten a koronavírus okozta halálozási adatok gyakorlatilag megegyeznek az előző évekhez képest tapasztaltakkal, vidéken viszont köszönőviszonyban sincs a két adat.