Domokos László: Az ÁSZ megtízszerezte az értékelt szervezetek számát

2020.12.30. 10:53 Módosítva: 2020.12.30. 10:55

Az Állami Számvevőszék 2020-ban 1560 szervezetet értékelt, a folyamatban lévő ellenőrzések pedig további 8600 szervezetet érintenek, miközben 2019-ben 1350, 2018-ban pedig 806 szervezetet ellenőrzött a hivatal – összegezte Domokos László számvevőszéki elnök az ÁSZ honlapjára szerdán felkerült évértékelésében.

Kiemelte: az ÁSZ minden korábbinál nagyobb hatást gyakorol a közpénzügyekre, köszönhetően az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek. Hozzátette, a számvevőszéki munka célja alapvetően nem a hibakeresés vagy az elmarasztalás, hanem a tények rögzítése, ezáltal a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.    

Az ÁSZ 2020-ban 217 jelentést hozott nyilvánosságra, amelyek mellett 30 elemzést is készített

– mutatott rá a számvevőszéki elnök. Kifejtette: ezekben olyan témákat dolgoztak fel, mint a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése, a digitális kereskedelem adózási kérdései, az államadósság-kezelés, a magyar lakosság pénzügyi biztonsága, nyugdíj és egészségügy, illetve a korrupció megelőzése.

2020 márciusától – a járvány magyarországi megjelenésétől – az ÁSZ nagy

hangsúlyt helyezett a kórházak támogatására,

többéves ellenőrzési és elemzési tapasztalataikkal támogatták az egészségügyi ellátórendszer vezetésirányítási és integritási rendszereinek fejlesztését – mondta Domokos László. Hozzátette: a 2020-ban lezárt ellenőrzéseik már azt jelezték, hogy előrelépések történtek a kórházak gazdálkodási fegyelmében.    

A 2020-as történelmi év volt az Állami Számvevőszék életében, 150 éve, 1870-ben kezdte meg működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 

30 éve indult újra a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon

– mondta Domokos László.    

Jövőre az ÁSZ az első fél évben a fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális állam fejlődése, a kutatás-fejlesztési források felhasználása, a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenysége témákat értékeli – mondta el Domokos László. Az ÁSZ hamarosan megkezdi továbbá a 2020-as zárszámadás ellenőrzését, illetve véleményezi a 2022-es költségvetést.