Zöldségekkel bűnöztek, vádat emeltek

2020.12.30. 15:07 Módosítva: 2020.12.30. 15:07

Zöldségkereskedelemben érdekelt bűnszervezet tagjai ellen emelt vádat az ügyészség – írta az MTI. A Fővárosi Főügyészség szerint milliárdos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat egy zöldségkereskedelmi szektorban fiktív számlázáson alapuló bűnszervezet 32 tagja ellen. 

A 441 oldalas vádirat szerint két 54 éves férfi 2018 februárjától egy zöldségkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet működtetett, amellyel az Európai Unió más tagállamaiból beszerzett árut az irányításuk alatt álló gazdasági társaságok nevében egy fővárosi piacon értékesítette. Az érintett cégek nevében adóbevallást nem, vagy hamis tartalommal tettek, adófizetési kötelezettségüket pedig fiktív számlák áfatartalmának levonásával csökkentették.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a bűnszervezet 2019 júniusáig 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek. Néhány hónappal később, 2018 decemberében csatlakozott hozzájuk egy 50 éves férfi, aki többek között jogi-pénzügyi tanácsokkal, könyvelője segítsége és egy cég rendelkezésre bocsátásával vett részt az adóelkerülésben.

A nyomozóhatóság a bűnszervezet tevékenységét 2019 júniusában számolta fel, de ezután az 50 éves férfi létrehozott egy újabb, zöldségkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet, amelynek irányításával 68 millió forint vagyoni hátrányt okozott adócsalással. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 2020 nyarán számolták fel.

A Fővárosi Főügyészség az adócsaló láncolatokban érintett 32 ember ellen emelt vádat, legtöbbjükkel szemben bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.  • Tippek
  • Lakáshitel