Fontos lenne ismerni az oltási tervet a víruskutató szerint

2021.01.01. 18:45

Csütörtökön újabb 2764 esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, 130-an pedig meghaltak a vírus szövődményei miatt. Kórházban több mint 5500-an vannak, lélegeztetőgépen pedig 401-en.

Magyarországra eddig összesen nyolcvanezer adag Pfizer/BioNTech oltóanyagot hoztak.

Az országos tisztifőorvos szerdán azt mondta, hogy januárban folyamatosan érkeznek majd a szállítmányok. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy a vakcinákat ki és mikor kaphatja meg – közölte az RTL Klub Híradója.

Rusvai Miklós víruskutató azt mondta, hogy jelenleg kétféle stratégia van erre világszerte. Az első szerint először az időseket oltják világszerte, hogy csökkentsék a halálozást.

A másik stratégia pedig az, hogy elsősorban a fiatalokat és azokat oltsák, akik a járvány terjesztésében játszanak szerepet, tehát a tömegközlekedési dolgozókat, a kereskedelmi dolgozókat.

A víruskutató szerint ezzel lassítani lehet a járvány terjedését. Szerinte azért is fontos lenne megismerni az oltási tervet, mert az alapján lehet megmondani, kell-e készülni egy esetleges újabb járványhullámra, vagy sem. Emlékeztettek, hogy Müller Cecília szerdán azt mondta, hogy

hamarosan nyilvános lesz az oltási terv a megfelelő formában. 

Rusvai Miklós hozzátette, az oltások után épp a vírus folyamatos jelenléte tarthatja majd fenn a védettséget, ugyanis aki már átesett egyszer a fertőzésen, vagy beoltották, az részleges védettséget szerez, és ahogy lecseng az immunitás, és csökken az ellenanyag a vérben, az adott ember újrafertőződhet, de vélhetően beteg már nem lesz.