Zacher Gábor az Indexnek: Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal

HUS 9276
2021.01.01. 18:47

Csak hét kiskorú? Tavaly sokkal többen kötöttek ki detoxban

– reagált az Index megkeresésére Zacher Gábor toxikológus. A korábban a Péterfy Sándor utcai Kórházban, illetve a Honvédkórházban dolgozó főorvost azt követően kerestük meg, hogy az Index megírta: az este nyolctól érvényben lévő kijárási tilalom ellenére száz embert kellett detoxikálóba vinniük,

és köztük heten kiskorúak voltak.

Zacher Gábor jelenleg mentősként dolgozik, szerinte a 2020-as szilveszter kifejezetten gyengére sikerült.

Persze mindig van egy-két fiatal, aki megvadul

– folytatta a szakember, szerinte azonban a korlátozások miatt ezúttal különösen nyugodt éjszaka volt a szilveszteri. A szigorú járványügyi intézkedések azért persze nem oldották meg a magyar társadalom alkohol- és drogproblémáit, sőt, a karanténidőszakban megnőtt a különböző tudatmódosítók fogyasztása.

Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal – folytatta, de Zacher Gábor szerint a legnagyobb baj az, hogy

a kormánynak jelenleg sem alkohol-, sem érvényes drogstratégiája nincs.

A kábítószer-stratégia éppen 2020. december 31-én járt le, alkoholstratégiánk pedig sosem volt

– jelentette ki. A most elévült drogstratégiából szinte semmi nem valósult meg a toxikológus szerint, leginkább azért, mert nem hatékonyan osztja el a kormány a rendelkezésére álló forrásokat. A költségeknek mintegy 70 százalékát a rendőrségi-szakértői munka teszi ki, s csak 30 százalék körül van a prevencióra, drogmegelőzésre fordítható források összege.

Zacher Gábor szerint a szomszédos Szlovéniában ez az arány éppen fordított, déli szomszédunk 80 százalékot költ drogmegelőzésre, és csak a fennmaradó összeg megy rendőrségi munkára.

Ezt a problémát nem a büntető törvénykönyv fogja megoldani

– folytatta Zacher. Aki szerint Magyarországon a legjobban a nyílt, őszinte kommunikáció hiányzik. Nem beszélünk például a marihuána orvosi felhasználásról, pedig – ahogyan a szakember megjegyezte –, ha egy onkológus (vagyis Kásler Miklós EMMI-miniszter) vezeti az egészségügyet, legalább a párbeszéd szintjén meg kellene jelennie az új trendnek.

Politikai-kommunikációs okai vannak a magyar társadalom alkoholproblémáinak is.

Zacher Gábor szerint addig, amíg a pálinkafőzdék Orbán Viktor szövetségesei, nem számíthatunk alkoholstratégiára, de alig van kontroll az italok hirdetésében IS. 

Nézzük meg a tv-reklámokat. Magyarországon az alkoholfogyasztást még mindig egy életérzéssel azonosítjuk – fogalmazott. Indokolatlan szerinte, hogy miközben dohányárut nem lehet reklámozni, alkoholt igen. Márpedig a szeszesital-fogyasztás is majdnem annyi áldozatot szed, mint a dohányzás.

Zacher nem csak olt, őt is oltják

Zacher Gábor szerint a tisztességes kommunikáció hiánya okozza a járványkezelésben is a legnagyobb problémát. Az interjú során kiderült,

a most mentősként dolgozó toxikológus főorvost december 31-én beoltották, s kérdésünkre elmondta: semmilyen mellékhatást nem tapasztalt.

Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt – szögezte le végül Zacher Gábor.

(Borítókép: Zacher Gábor Fotó: Huszti István / Index)