Orbán Balázs: közös érdekünk az önkormányzatok működőképessége

2021.01.04. 20:42

Közös érdekünk az, hogy az önkormányzatok működőképessége biztosított legyen; a 25 ezer lélekszám alatti településeken a kormány automatikusan visszapótolja az önkormányzatok kieső bevételeit és az ennél nagyobb önkormányzatoknál is nyitott a tárgyalásokra, emellett Magyarország brüsszeli állandó képviselete készséggel áll a Brüsszeltől pénzügyi támogatást igénylő városvezetők rendelkezésére, elősegítve ezzel a lehető legeredményesebb érdekérvényesítést – írta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Gémesi Györgynek, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökének hétfőn.

Orbán Balázs emlékeztetett: Gémesi György a MÖSZ elnökeként a közelmúltban több nyilatkozatában bírálta a kormányt a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban, különösen az önkormányzati szektor finanszírozásának megváltoztatását.    

Az államtitkár levelében azt írta, a járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalom, a gazdasági élet minden szereplője és a magyar állam is kiveszi részét.

Orbán Balázs hozzáfűzte: egyes ellenzéki városvezetők állításával szemben

az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésével a kormány egy fillért sem von magához az önkormányzatoktól,

a források a kis- és közepes vállalkozásoknál maradnak, az intézkedés pedig a kormány számára kiadást jelent, ugyanis

50 milliárd forint visszapótlására automatikusan kerül sor.    

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány a járvány kitörése óta azon dolgozik, hogy az emberek életét és egészségét megóvja, a családok anyagi biztonságát megőrizze és a munkahelyeket megvédje, ennek érdekében 2020-ban a járvány elleni egészségügyi védekezésre több mint 1000 milliárd forintot, a gazdaság újraindítására 3700 milliárd forintot, a családok, a munkavállalók és vállalkozások támogatására pedig közel 3000 milliárd forintot fordított.    

A hitelmoratórium révén további 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál, miközben a kormány 2021-ben elkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és csak ebben az évben több mint 197 milliárd forintot fordít majd az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére - sorolta Orbán Balázs.  

Mindezeken felül csak Budapesten 4000 milliárd forintnyi fejlesztés van előkészítés vagy megvalósítás alatt, a tavalyi évben pedig további 60 milliárd forintnyi fővárosi fejlesztés önkormányzattól való átvállalására tettünk javaslatot - írta.    

Orbán Balázs kiemelte: a 2021-es központi költségvetésben 865 milliárd forint szerepel az önkormányzati támogatásokra vonatkozó soron, ami 17 százalékkal, azaz 126 milliárd forinttal több, mint a tavalyi évi 739 milliárdos keret, az év végén pedig több mint 30 milliárd forint értékű támogatást biztosítottak több tucat város számára, közte ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak is, mint például Miskolc, Eger, Érd vagy Salgótarján vagy éppen a tatabányai kórház felújítására.  • Bérelnék
  • Bankszámla