Karikó Katalin szerint több magyar szakembernek köszönhető, hogy hatásos a vakcina

2021.01.05. 13:39 Módosítva: 2021.01.05. 13:40

Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke ismét nyilatkozott a szabadalma alapján kifejlesztetett koronavírus-elleni oltásról. Mint mondta, sok ezer kutató és szakértő kellett ahhoz, hogy a vakcina gyorsan elkészüljön, de kiemelte kiváló magyar kollégáit. 

Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás

– fogalmazott a biokémikus a szeretlekmagyarország.hu-nak. Mint mondta, Pardi Norbert volt az, aki Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal először publikálta azt, hogy a módosított mRNS jó vakcina.

Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett

– emelte ki az interjúban, hozzátéve, sok ezer kutató és szakértő munkája kellett ahhoz, hogy a vakcina gyorsan elkészüljön.

Ugur Sahin, aki gyorsan ráérzett, hogy lépni kell, aki létrehozta a céget és rendíthetetlenül dolgozik, a Pfizer az infrastruktúrájával, és hát kellettünk mi, akik olyan szintre hoztuk a technológiát, hogy alkalmazható volt a bevetésre

– vélekedett a BioNTech cég alelnöke, akit Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádióban „kisújszállási asszonyságnak” nevezett. A biokémikus erre is reflektált az interjúban, mint mondta, nem szeretne nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni asszonyságügyben, mert „bármit mond is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az övén″.