Érezték az újabb horvát földrengést több magyar városban is

2021.01.06. 18:34 Módosítva: 2021.01.06. 21:49

Újabb földrengés volt Horvátországban, ezúttal legalább ötös erősségű, este hat óra után nem sokkal. A bama.hu szerint ismét Petrinjához közel volt a rengés epicentruma. Az újabb rengést 10 kilométer mélyen észlelték. 

Az MTI a helyi sajtó alapján 5,3-as erősségű földrengésről írt. A lapjelentések szerint a rengés epicentruma Petrinjától nem messze, Strašnik község közelében volt. 

Az index.hr beszámolója szerint körülbelül 10 másodpercig lehetett érezni a rengést. 

Sérültekről, illetve káresetekről egyelőre még nem tudni.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

A mai földrengést Magyarországon is lehetett érezni, egy székesfehérvári olvasónk azt írta, hogy 18.03 perckor érzékelte a földrengést, a tizedik emeleten kilengett a karácsonyfa és a csillár is.

  • Egy másik olvasónk azért írt, hogy az Indextől érdeklődjön, volt-e földrengés, ezúton jelentjük, hogy volt. 
  • Egy újpesti lakos is írt, hogy 18.02-kor ismét földmozgást éreztek. Ez a múlt hetihez képest rövidebb ideig tartó és enyhébb mozgás volt, de határozottan érezhető.
  • Pécsen, hat óra után három perccel érezte valaki más, hogy „megint nekiállt hullámozni minden, csörömpölés, károk ugyan nem estek, de határozottan lehetett érezni az asztalnál ülve az erőteljes ringatózást...”

Frissítés 19:20

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Győri Erzsébet az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint azt mondta, hogy a magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről.

Az MTI Zala megyei tudósítója arról számolt be, hogy nagykanizsai otthonukban kilengett a karácsonyfa, az ülőgarnitúra pedig megremegett alatta. 

Frissítés 20:54

Az ötös erősségű utórengést később két kisebb utórengés is követte. Az elsőt 19:39-kor regisztrálták. Ez 2,4 erősségű volt, és 5 kilométeres mélységben pattant ki. A másodikat pedig 20:20-kor mérték, ennek epicentruma mindössze egy kilométeres mélységben volt így elképzelhető, hogy a mindössze 1,6-os erősségű rengés a felszínen jobban érezhető volt. 

Olvasónk 20:25-kor írta Keszthelyről, hogy újabb rengést érzett. Úgy fogalmazott, hogy "a kanapé zizgett alattunk, illetve egy pár másodpercre az internet is szünetelt.. Továbbá két macskánk elbújdosott a lakásban és csak most jöttek elő..."

Frissítés 21:37

Az Index.hr szerint Petrinjában több, a korábbi földrengéseket megsérült házban újabb károk keletkeztek, valamint Glina városában két épület összeomlott.

Az utóbbi helyszínre mintegy 159 tűzoltót vezényeltek.

Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere a Jurajni Listnek nyilatkozva elmondta: ismét törmelék lepte el az utcákat, egyben pedig arra szólította fel a helyieket, hogy ne menjenek a megrongálódott épületek közelébe. 

Frissítés 21:46

Az EMSC-CSEM adatai szerint azóta még egy kisebb, 1,2-es magnitúdójú utórengés volt Horvátországban. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport