1,7 millió adag Moderna-vakcinát foglalt le a kormány

2021.01.06. 18:14

A kormány összesen 17,5 millió adag oltóanyagot foglalt le az EU közös beszerzésének keretében, ebből 1 744 000 adagot a Modernánál – közölte az ATV Híradó megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Szerdán az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Moderna oltóanyagának a használatát is a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ez az utolsó előtti lépést jelenti az előtt, hogy az amerikai cég vakcinájával beolthassanak embereket az Európai Unió tagországaiban. Délután pedig az Európai Bizottság is megadta az engedélyt a feltételes forgalomba hozatalra, így megkezdődhet az oltóanyag eljuttatása a tagállamokhoz. 

Magyarországra eddig több mint 78 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett. Az első szállítmány december 26-án érkezett  meg, ekkor 9750 adag oltóanyagot hoztak, amely mintegy 4875 egészségügyi dolgozó oltását tette lehetővé.

A második szállítmánnyal 70 ezer vakcina jött Magyarországra december 30-án, harmadik alkalommal pedig kedden, mintegy 39 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből mintegy 5000 adag a Semmelweis Egyetem központi gyógyszerraktárába került.