Novák Katalin: örökbe fogadott gyermek után is járnak kedvezmények

2021.01.06. 19:32

Ha egy család 2019. július elseje előtt született gyermeket fogad örökbe, számukra is megnyílik a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének a lehetősége egy módosításnak köszönhetően – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin jelezte: a 2019. július elsején bevezetett babaváró támogatással utólag élhetnek az örökbefogadók, hatvan napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, illetve kérhetik: függesszék fel a törlesztést három évre – írta a távirati iroda. A második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást.

Kapcsolódó

25 éves korig igényelhető az otthonfelújítási támogatás

Nincs életkori határ, ha ha súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és ezért otthongondozási díjra jogosultak.

Novák Katalin kitért a jelzáloghitel elengedésére is: ennek mértéke itt is attól függ, hány gyermeket nevelnek a családban. Ha a családba egy második gyermek érkezik, a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből egymillió forintot engednek el, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor négymillió forintot. Minden további gyermeknél még egy-egy millió forintot spórolhatnak meg a még fennálló jelzáloghitelből, ám ezt igényelni kell.