Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Az iparűzési adó megfelezése miatt fizetésképtelenné válhat a főváros

2021.01.07. 07:24

Hozzávetőlegesen 15-20 milliárddal csökkenti a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét az, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint megfelezik az iparűzési adót. Ugyanakkor Budapest idei költségvetésében a teljes tartalékkeret 15 milliárd forint – írta a Népszava.

Kapcsolódó

Erre költ Budapest jövőre

Karácsony Gergely pénteken kihirdette a fővárosi önkormányzat 2021-es összevont költségvetését. A veszélyhelyzet szabályozása erre feljogosította.

A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel.

Ez év január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között.

Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz – mondta a lapnak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Szerinte hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak; például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott források. A főpolgármester-helyettes szerint ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket. 

Kapcsolódó

Karácsony Gergely: A túlélés költségvetése lesz a 2021-es

A főpolgármester azt mondja, a túléléshez szinte a teljes pénzügyi tartalékot fel kell élni.

Kiss úgy véli: a kormánynak sem lehet érdeke a GDP 37 százalékát megtermelő főváros becsődöltetése, hiszen ez az egész magyar gazdaság megítélésének ártana.

Szerinte a csőd elkerülése érdekében elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót.