Magyar Gyógyszerészi Kamara: alaptalan a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság

2021.01.08. 18:08

Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban – hangsúlyozza közösségi oldalán a Magyar Gyógyszerészi Kamara, hozzátéve, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak, mivel a Covid–19 és szövődményei sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre.

A koronavírus elleni védőoltás kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírussal történő megfertőződésé 

– áll Facebook-oldalukon, ahol kiemelik, hogy az esetleges mellékhatások általában enyhék, olyanok, amelyek bármely védőoltás után jelentkezhetnek.

Még tavaly, december 26-án megérkezett Magyarországra az első szállítmány az Európában elsőként engedélyezett...

Közzétette: Magyar Gyógyszerészi Kamara – 2021. január 8., péntek

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint nem érdemes válogatni az engedélyezett védőoltások között, mivel az illetékes hatóságok – köztük az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – csak olyan készítmények használatát engedélyezik, amelyek hatásosak és biztonságosak. Ezért a kamara úgy véli, 

az általános bizalmatlanság a védőoltásokkal szemben megalapozatlan. 

A kamara posztjában hangsúlyozza: saját érdekével ellentétes döntést hoz, aki elhárítja a védőoltást. Ezért azt javasolják minden gyógyszerésznek és gyógyszertári munkatársnak, hogy győzzenek meg az oltás szükségességéről mindenkit, aki nem akar továbbra is a négy fal közé szorítva élni.