Továbbra sem csitul a koronavírus-járvány Magyarországon

DEBRE20210103010
2021.01.09. 09:19

2716 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 340 459 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 554 főre emelkedett – derül ki a koronavirus.gov.hu oldal legfrissebb adataiból.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 193 172 fő, az aktív fertőzöttek száma 136 733 fő. 5126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 365-en vannak lélegeztetőgépen. Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is.

Egy nappal korábban 2907 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 337 743 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 440 főre emelkedett.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének megvédése érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése értelmében így a január 11-ig tartó

szigorító intézkedések február 1-ig érvényben is maradnak, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás február 1-ig.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember oltását teszi lehetővé.

Jövő kedden pedig újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra és Zalaegerszegre.

Csütörtökön megkezdődött négy nagylétszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban. A következő hetekben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és ezek ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint egymillióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

(Borítókép: Mintát készít elő antigén koronavírus-gyorsteszthez a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a köznevelésben dolgozók tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 3-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)