Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Kásler Miklós: Addig maradnak a járványügyi intézkedések, amíg nincs elég ember beoltva

2021.01.10. 10:40

A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartják, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz, és nem kell tartani az embereknek attól, hogy megkapják a koronavírus-fertőzést – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában. 

Az oltási rendszer szervezettségét érő vádakkal kapcsolatban leszögezte: a magyar oltási rendszer ki van dolgozva azon az alapon, hogy milyen tempóban érkezik a vakcina Magyarországra.

Emlékeztetett, hogy a Pfizer-vakcina esetében az Európai Unió rendelte meg a vakcinát, és osztja szét lélekarányosan. Ahogy megérkezik a vakcina Magyarországra, a magyar egészségügy rendkívül gyorsan és szervezetten teszi hozzáférhetővé az emberek számára az oltási rend szerint – tette hozzá.

Az országos kórházi főigazgató egyébként a napokban azt írta a kórházak vezetőinek, hogy dolgoznak egy olyan forgatókönyvön is, ha elegendő vakcina lesz, akár egyetlen hétvége alatt 1-1,5 millió embert is beoltanának.

Az egészségügy átfogó átalakításáról Kásler Miklós azt mondta, folytatni fogják azt, amit elkezdtek. Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket, aminek végeredményeképpen két év alatt gyakorlatilag két és fél, háromszorosára növekszik az orvosok fizetése, és

ki lehet vezetni az egészségügyi rendszerből a magyar egészségügyet és honfitársainkat egyaránt terhelő hálapénzt. 

De ez még csak a folyamatnak a kezdete, ugyanis a struktúra átalakítása is napirenden van. Ennek két kulcskérdése van: az egyik az alapellátás átalakítása, a másik pedig az öt nemzeti program. Az alapellátás átalakításának az a központi gondolata, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok a szakvizsgáikat használhassák, és a szakvizsgának megfelelő eszközök, műszerek birtokában végezhessenek diagnosztikai tevékenységet és terápiás tevékenységet is.

A másik rendkívül jelentős megoldandó feladat a keringési betegségek, a daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek, a mentálhigiéné és a gyermekek betegsége – részletezte.

A kulturális és sportéletre kitérve elmondta, hogy évtizedek után a magyar kultúra határozottan elmozdult az esélyegyenlőség felé, sok szervezet jött létre, a kulturális támogatások értéke az utolsó három évben Európában nálunk volt a legmagasabb GPD-arányosan.

A sportot is nagyon határozottan visszafogta a vírusjárvány, de az idei évre átkerült olimpiára az EMMI ágazatainak mindegyikére lesz pénz. Semmit nem adtunk fel, nem szüntettük meg, hanem más körülmények között, más tempóban, de folytatjuk – zárta a beszélgetést.