Szijjártó Péter: Remélem, a magyar–amerikai kapcsolatok nem a sértegetésekről szólnak majd

2021.01.11. 11:29

A Menedzsment Fórumnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy a Joe Biden ukrajnai kapcsolataira tett megjegyzése miatt kellett-e exkuzálnia magát, a külügyminiszter azt mondta: 

külpolitikánk minden tekintetben a kölcsönös tiszteleten alapul. Ősszel nem az történt, hogy egyszer csak gondoltunk valamit, és nekirontottunk az amerikai elnökválasztás egyik jelöltjének, hanem az, hogy az egyik jelölt Magyarországot egy autoriter államként állította be, ami egyértelmű sértés a magyar emberekre, a magyar nemzetre nézvést. Ezt nyilvánvalóan nem lehetett reakció nélkül hagyni.

Szijjártó Péter szerint nincs szükség protokolláris gesztusra az ügy elsimítása érdekében, hiszen amerikai részről neveztek minket autoriter államnak. Egyébként sem érdemes túlértékelni a dolgot – tette hozzá a külügyminiszter, hiszen az Egyesült Államokban választási kampány volt, Magyarországról pedig nem egy ezeréves államhoz méltó módon beszéltek, amire ő reagált.

Volt már ilyen, lesz is ilyen, nem csak az amerikaiakkal kapcsolatban. Egyébként pedig számtalanszor kinyilvánítottuk, hogy fontos számunkra a harmonikus együttműködés az Egyesült Államokkal

– fogalmazott a tárcavezető.

Azzal kapcsolatban, hogy várható-e majd politikai nyomás az új adminisztráció részéről, Szijjártó Péter azt mondta: abban reménykedik, hogy a következő, demokrata adminisztráció alatt nem zuhan vissza oda a két ország politikai kapcsolatrendszere, ahol a Barack Obama vezette előző demokrata adminisztráció alatt volt.

A demokrata győzelem szerinte nem fogja befolyásolni az amerikaiak magyarországi befektetéseit. Mint mondta, mi nem diszkriminálunk nemzeti alapon a vállalatok között se pozitív, se negatív értelemben.