Tinderen csábította el magyar áldozatát a bitcoincsaló

2021.01.13. 08:30
Új szintre lépett a kriptovalutázós csalás. Randizni vágyó egzotikus szépségekkel támadtak a párkereső appon. A nemzetközi kiberbűnözés csábító arcának pedig nem mindig lehet ellenállni. A történet egy 30 millió forintos bukásról szól, aminek kibogozása még a rendőrség számára is kihívás.

Egy 45 éves, kétszer elvált magyar férfit szedett rá kriptovalutás tőzsdézéssel egy párkeresést színlelő egzotikus profil. A férfi körülbelül 35 millió forintnyi összeget helyezett ki olyan befektetési formákba, amit egy fiatal, gazdag és a közelében randizni vágyó ázsiai szépség szerepében ajánlottak neki. A férfi december 15-én tett feljelentést az egyik fővárosi rendőrkapitányságon.

Azt, hogy miként szedték rá, részletesen vissza lehet követni, de a valódi tettest az eddigi információk alapján lehetetlen lenyomozni. Csak a károkozás bizonyítható, de minden más rejtély. Megnevezett gyanúsított nélkül pedig a nyomozást sem lehet megindítani. A férfi ügyében a rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el. Azért, hogy a nyilvánosság előtt ne legyen beazonosítható, az egyszerűség kedvéért az áldozatot nevezzük Andrásnak. Ő mesélte el az Indexnek 35 millió forintja elvesztésének különös történetét.

András két válás után és a karantén magányát megtörve szeretett volna új kalandokba bonyolódni a Tinderen, hát megkapta. A párkereső applikáció legnépszerűbb tulajdonsága, hogy a felhasználó a földrajzi helyzetéhez legközelebb található nőkkel vagy férfiakkal ismerkedhet, de a prémium verzió már lehetőségként kínálja az ismerkedési zóna megváltoztatását. Tehát, ha valaki mondjuk Párizsba készül, akkor már napokkal az utazás előtt lefixálhat egy randit a Champs-Élysées sugárúton. Persze akadnak, akik visszaélnek a funkcióval, melyet csak a felhasználói panaszok alapján lehet szűrni. Ezért a randiapp az arcfelismeréssel ellenőrzött és a Tinder által is hitelesített felhasználókkal javasolja csak az ismerkedést. Ennek kézenfekvő oka az, hogy valóban az a személy jelentkezzen, aki a képeken is látszik.

Csali 

András kitartó jobbra és balra húzás után matchelt a tőle mindössze 8 kilométerre bejelentkező Annával. Profilja alapján egy 27 éves ázsiai származású szépség volt, aki állítása szerint Prágában él. Néhány nappal korábban járt Budapesten, amikor jobbra húzta Andrást. Az egzotikus lány felkeltette András érdeklődését, akivel ezután a Whatsappon folytatták az ismerkedést. A lány azt állította, hogy Új-Zélandon nőtt fel, az apja szingapúri, a nagybátyja pedig egy New Yorkban élő bróker. Anna kitalált karaktere a független üzletasszony, aki túl van egy fájdalmas szakításon. A járvány megviselte üzleti portfólióját. Eladta ruházati érdekeltségeit, és kriptovalutákkal kezdett el foglalkozni, ami annyira bejött neki, hogy most már Svájcban venne házat.

Mivel András befektetéseit sem kímélte a járvány, még nagyobb érdeklődéssel olvasta a lány történeteit, aki furcsa módon Anna Christine Torrez néven szerepelt a Facebookon. A spanyol vezetéknév már nem nagyon illett a képbe, és ezen a ponton a történet akár gyanúsnak is tűnhetett volna Andrásnak. De hát nem mindennap flörtöl az ember egy ázsiai szépséggel, egy budapesti lakásból, a járvány második hullámának kellős közepén.

Behálózás

András testvére szerint Anna vélhetően nem egyedül csevegett áldozatával, hanem egy kriptovaluta-csalásra szakosodott banda állhatott mögötte. András telefonján visszakövethetők a beszélgetések, melyet 4-5 fórumon folytatott Anna profiljával. A heteken át tartó eseményeket összerakva, a csalók egy jól kidolgozott és begyakorolt forgatókönyv alapján dolgoztak. Anna karakterével, a csábító üzletasszony képének felfestésével, egyszerre több megkopasztható férfit vehettek célba, éppen a Tinderen jelzett földrajzi helyzettel visszaélve. Napokig fecsegtek, apránként adagolták az elégedett ügyfél élményeit. Addig húzták a mézesmadzagot, míg az áldozat rá nem harapott, azaz megkísértette a lány üzleti sikere. A következő alkalommal a nő elkezdte részletezni, hogy az alaptörténetben említett New York-i nagybácsi befektetési tanácsára hallgatva találta meg a szerencséjét. És az úgynevezett ICO-k, vagyis a tőzsdei bevezetés előtti kriptovaluták kereskedésével többszörözte meg vagyonát. Anna elmondása szerint 300 ezer dollárral nyitotta meg befektetési számláját, és ma már 2 milliónál tart. 

Kapcsolódó

Beteszel 250 forintot, hat év múlva kidob 5 milliót, mi az?

Az évezred befektetése, a 20. századi pénzrendszer lebontása, vagy a történelem legnagyobb pilótajátéka? Ezer embert milliárdossá tettek a kriptovaluták, de sokan összeomlással riogatnak.

A kriptovaluta a XXI. század egyik legnagyobbat futott pénzügyi újítása. Egy lenyomozhatatlan digitális fizetőeszköz, mellyel az interneten bármit meg lehet venni. Bizonyos esetekben pedig akár könnyebb fizetési módot tesz lehetővé, mint az átutalás. Főleg olyanok használják, akik bankszámlakivonataikból előszeretettel kihagynák, hogy tej és kenyér mellett, pornó letöltéséért is fizettek. Ugyanakkor a nemzetközi illegális drog, fegyver- és szervkereskedelem kedvenc valutája is egyben.

Becslések szerint a kriptovaluták globális piaca jelenleg 250 milliárd dollár körül mozog.

Vagyis hihetetlen mennyiségű pénz áramlik át naponta a rendszeren, és éppen ezért válik egyre jelentősebbé a kriptocsalás iparága. Ezekkel, mármint az átverésekkel, egyébként évente több száz millió dollárra tesz szert a digitális alvilág. És a kiberbűnözőknek megéri nagyban gondolkodni. 

Anna mögött egy gigantikus szellembankrendszer épült

A kavarodást és a zavarosban halászást az teszi lehetővé, hogy világszerte rengeteg legálisan jegyzett, soha célba nem érő kriptoprojektet indítanak, amelyek egyébként bejegyzett valutakísérletként, félhivatalos státusszal futhatnak a befektetőkért. Többségükből azonban soha nem lesz legitim digitális fizetőeszköz. Megjelenhetnek a piacon, de nem érnek semmit. Ráadásul a kamukriptotőzsdék még inkább bezavarnak a képbe. Ezek ugyanis valódi befektetési formákra kínálnak irreálisan magas hozamot, a nyereséget azonban már nem engedik felvenni, hanem egyszerűen lenyúlják az egészet.

Játék pénz 

Anna egy ilyen kamutőzsdeoldalon mutatta meg Andrásnak, hogy milyen jól szárnyal a tőzsdei bevezetés előtt álló valutája, az AIC, amely a játéktőzsdén valóban a legkiválóbb befektetési formát mutatta. A Google által azóta már blokkolt aicity.com-on több száz valós és kitalált kriptopénz tőzsdei mozgását lehetett nyomon követni, melyek között látványosan hasított Anna csaliterméke, az AIC. A nőnek a koronavírus szolgáltatta a jó ürügyet, hogy személyesen ne találkozzon Andrással. Folyt tovább a személytelen megdolgozás, és az álprofil vonzó reklámarca lassan befektetési tanácsadóra váltott, és szép lassan behúzta a férfit csőbe.

Meggyőzte, hogy nyisson számlát a kamutőzsdeoldalon, majd valódi kriptopénzeken keresztül fektessen be egy nagyobb összeget. Anna kamukriptoprojktjébe, melynek neve a törvényes kereskedőhelyeken is feltűnt, mint ICO, azaz hivatalos tőzsdei bevezetés előtt álló kriptovaluta. András a jól felépített látszattőzsdén követte nyomon, hogy az Anna ajánlása alapján vásárolt befektetése tényleg remekül fut. Így egy kisebb összegű nyereség után megjött az étvágya. 

Kapcsolódó

Végül András, megtakarításait felélve, 2020 szeptembere és decembere között, összesen 33 millió forintnyi Ethereumot és Bitcoint (valódi kriptopénzek) vett és utalt befektetési számlájára, mely napi értesítőkkel támasztotta alá, hogy jó lóra tett. Vagyis András létező kriptovalutákat vásárolt, amelyeket kamuszámlájára utalt, és ott kamutőzsdei műveletekkel forgattak, növelték értéküket. Persze valószínű, hogy a pénze már abban a pillanatban eltűnt, amikor átutalta az összegeket.

Így lehetett, hogy András számláján pénze értéke januárra 450 millió forintra nőtt a kamutőzsde értesítője alapján. A felhalmozott összeghez pedig azért nem fért hozzá, mert Anna kriptoprojektje éppen elővásárlási szakaszba került, vagyis ekkor csak betenni lehetett pénzt, kivenni nem. 

András a tőzsdeszimulátorral megtízszerezte vagyonát, de az valójában csak annyit ér, mint a videójátékban az örök élet. 

Behálózás-módszertan

Anna egy csali volt, aki hétköznapi szelfikkel és félerotikus képekkel jelentkezett naponta. Miközben Anna angolul csevegő szinkronhangja biztatta Andrást megtakarításainak átforgatására, jó sok smiley-val kísérve. A csábítás forgatókönyvében minden napra jutott egy-egy mese. Persze a Tinder mindenkit óva int attól, hogy bedőljön azoknak a sztoriknak, amit partnere állít, ám a férfit mégis rászedték. A randiapplikáció csak a megismerkedés eszköze volt. Facebookon és Whatsappon folyt az igazi behálózás.

aMikor András jelentette, hogy a lány visszaél a földrajzi helyzetének megjelölésével, a Tinder azonnal reagált.

Anna profilja hirtelen 35 évesre váltott, és 8500 kilométerre került Budapesttől. Nyugatra éppen úgy lehetett az Egyesült Államok kellős közepén, mint keleten, Kína déli részén. Mindenesetre Anna karaktere egy olyan álvilágba terelte Andrást, melynek darabjai egy hatalmas piramisjátékra utalnak, de nem vezetnek sehová. Az álprofil csak eszköze a jól felépített csalásnak.

Happy end nincs, semmilyen formában

Viszont ahhoz meg túlságosan abszurd volt, hogy ne ébresszen kételyt a lány sztorijának valódisága iránt. Az új-zélandi egzotikus szépség Budapesttől 8 kilométerre ismerkedne, majd Prágából flörtöl, miközben Svájcban venne házat az évszázad digitális ügyletén szerzett 2 millió dollárból. Kicsit merész mese ahhoz, hogy azonnal hihetőnek tűnjön. És ha már András lépre ment és nem tudja visszaszerezni vagyonát, a férfi mindenképpen szerette volna megosztani történetét, hogy a jövőben – hibájából okulva – senkit se vezethessen félre az ismerkedésnek álcázott kriptocsalás. Vigyázat, a szélhámosok köztünk járnak!

Ha önt is érte hasonló sérelem, és elmesélné a történetét, ne habozzon írni nekünk az ugyelet@index.inda.hu címre.