A magyar hálózatok kiállták a karantén próbáját

2021.01.18. 11:37

A Nemzeti Digitalizációs Stratégia jövőképe, hogy a digitalizáció terén Magyarország az európai országok rangsorában 2030-ra a legjobb tíz ország között szerepeljen − jelentette ki Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Ezt úgy lehet elérni, hogy az internetes hálózatok gigabitképes sávszélességre felfejlesztésétől a vállalkozások és a közigazgatás digitális átállásának támogatásán át az egészségügy digitalizációjának további javításáig hajtanak végre fejlesztéseket − tette hozzá a helyettes államtitkár, aki szerint Magyarország kiemelkedő évet zárt a hálózatfejlesztés terén, az internetes hálózatok jól bírták és bírják a koronavírus-járvány következtében előállt terhelést.

Elmondta továbbá, hogy országszerte folytatódtak a Szupergyors Internet Programban támogatott projektek fejlesztései, a cégek önerős fejlesztései azonban már befejeződtek. Így körülbelül négyszázezer háztartásban tudtak gyorsabb internetet biztosítani. A projekt fejlesztései mintegy 1100 települést érintettek.

Hangsúlyos volt 2020-ban a digitális kompetenciák és a Digitális Jólét Program Pontok hálózatának fejlesztése. Tízmilliárd forint ráfordítással a civil szervezetek segítségével azokat igyekeztünk megszólítani, akik eddig távol tartották magukat a digitális világtól

− mondta Solymár Károly Balázs.

A magyar szuperszámítógéppel kapcsolatban azt mondta, a cél az, hogy 2030-ig a világ élvonalába kerülő HPC-vel (High-Performance Computerrel) és nagy sebességű számítástechnikai szolgáltatásokkal rendelkezzen Magyarország.

Solymár Károly Balázs arra is emlékeztetett, hogy Magyarország alapító tagként csatlakozott az uniós EuroHPC Közös Vállalkozáshoz, amely idén három igen nagy teljesítményű szuperszámítógépet épít. Magyarország öt országgal közösen, konzorciumban, nagyon  kedvező feltételekkel vesz részt az olasz központban a 250 petaflops teljesítményű HPC megépítésében – emelte ki a digitalizációért felelős helyettes államtitkár.