Létszámcsökkentés lassítja a Paks 2-tervek engedélyezését

2021.01.19. 13:34

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített összefoglalóból kiderül, hogy 2019-ben a létszámzárlat során az OAH eredetileg tervezett létszámát közel tizedével csökkentették. Ez viszont azt eredményezte, hogy nincs elég szakember a Paks 2 engedélyezéséhez, illetve ez lépés nagyban lassítja a folyamatot. A hivatal tavaly júniusban kapta meg a terveket, a létesítésiengedély-kérelem elbírálására pedig 15 hónapja van, bár ez hosszabbítható, amennyiben hiánypótlást kér.

A 444 összeállítása szerint az új atomerőművet csak az érvényes engedély birtokában kezdhetik el építeni. Jelentős a csúszás az eredeti tervekhez képest, mert 2014 elején a kormány még azt ígérte, hogy 2023-ban a két blokk közül az egyik biztosan üzemel majd. Jelen állás szerint jó, ha 2022-ben egyáltalán elindul az építkezés. Bár 2016-ban megjöttek az uniós engedélyek, azonban a Roszatom évekig nem tudta benyújtani a terveket.

Kevés lett az engedélyezéshez szükséges szakember

Az OAH éves jelentéséből olvasható ki, hogy 2019-ben a hivatal eredetileg tervezett létszámát közel tizedével csökkentették. Mint írják:

Mindez jelentős kihívások elé állítja a szervezetet, mivel munkaerő-felvételre csak a kilépő, nyugdíjba vonuló munkatársak pótlásakor kerülhet sor. Ezt a helyzetet nehezíti, hogy jelenleg hazánkban a teljes nukleáris iparnak jelentős a mérnökszükséglete.

Az engedélyeztetés pedig nem kis falat a hivatalnak:

Ennek elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is több tízezer oldal terjedelmű.

Amikor a hatóság az elmúlt 30 év legnagyobb feladatán dolgozik, és engedélyeznie kellene két atomerőművi blokk felépítését, akkor a kormányzat takarékosságra hivatkozva a munkatársak létszámát tizedével csökkenti, majd létszámstopot rendel el.

Az internetes portál kérdésére, hogy a létszámhiány okozhat-e csúszást a Paks 2-tervek elbírálásában, az OAH azt válaszolta: „Nem zárható ki. Jelenleg csak belső átcsoportosítással tudjuk megoldani a feladatellátást.”