Kásler Miklós szerint összeállítják Mátyás csontvázát, újratemetik a királyt

2021.01.24. 20:35

Vasárnap egy újabb részt tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Kásler Miklós tárcavezetővel Életközelben címen futó sorozatból. A miniszter a mostani adásban kulturális és egészségügyi fejlesztésekről, illetve Mátyás király újratemetéséről beszélt.

A beszélgetés elején kifejtette, hogy „az egészségügyi fejlesztések is mennek tovább, és minden héten valamit be lehet jelenteni”,

Az elmúlt héten éppen azt jelenthettem be, hogy több mint 700 műszer és robot érkezett (…) kimondottan a járvány elleni védelem támogatására

– mondta.

Beszámolt a múlt hét keddi, Horvátországban tett látogatásáról is, amikor DNS-mintákat vettek Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak, valamint unokájának, Corvin Kristófnak a maradványaiból.

Így meg lehet találni a Hunyadi-családban azt a génszakaszt, amely csak a férfiakra jellemző, a székesfehérvári osszárium csontjai közül meg tudják határozni Mátyás csontjait, össze tudják állítani a csontvázat, és méltó módon el tudják temetni az egyik legnagyobb királyt – jelezte a miniszter. Szerinte talán a Hunyadi-család származásáról szóló régi vitát is le lehet majd zárni az archeogenetikai eredmények alapján.