Készül a magyar vakcina

D ATI20201227004
2021.01.25. 22:06

Elrendeltük egy olyan vakcinagyár fölépítését, amely elég nagy lesz ahhoz, hogy bármilyen esetben, ha a tudósaink, az orvosaink, a professzoraink képesek kifejleszteni a vakcinát, akkor mi abból nagyon sokat tudunk gyártani majd

– olvasható a Magyarország Kormánya Facebook-oldalán.

Ez a gyár Debrecenben épül föl.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádiónak adott interjúban hangsúlyozta: a magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára.

Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú. Vakcina kell, mert az jelenti az életet

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: egy komoly ország, és Magyarország ilyen, nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen járvány idején kilincselni kelljen a vakcináért. A miniszterelnök ekkor hangsúlyozta: 

ELRENDELTÉK EGY OLYAN GYÁR FELÉPÍTÉSÉT DEBRECENBEN, AMELY BÁRMILYEN ESETBEN, HA KÉPESEK KIFEJLESZTENI VAKCINÁT, SOK OLTÓANYAGOT TUD GYÁRTANI.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán egy nappal később megerősítette, hogy Debrecenben lesz a Nemzeti Oltóanyaggyár. A képviselő egy olyan fotót posztolt, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett. Azt írta, hogy „az operatív törzs ajánlásával” hozzák létre a gyárat, amelynek megalapítása „nemzetstratégiai jelentőségű ügy”.

Mint arról az Index elsőként beszámolt, tavaly a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata szerint a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve megbízást kapott az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére. A munka meg is kezdődött tavaly, év végén már az állatkísérletek folytak, és az akkori tervek azt ígérték: 

a hazai vakcina legkésőbb egy éven belül eljuthat az előrehozott törzskönyvezésig.

Január első hetében Jakab Ferenc virológus az új vírusmutációról, a vakcinák biztonságosságáról és egy új, Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt álló közös oltóanyagról beszélt. Mint mondta, az osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem – a debreceni egyetem mellett – szintén új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van. A kutató azt mondta:

A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízom benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni.

Borítókép: Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. MTI/Balázs Attila  • Bérelnék
  • Bankszámla