130 magyar vendéglátóhely kinyitna februárban

GettyImages-1229702836
2021.01.25. 21:46
Kiss Róbert alezredes ma azt mondta, csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályokon, ha elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra. A vendéglátósok mindent értenek, de 90 százalékuk még nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást.

A hétvégén két vendéglátóhelyet is bezárt a rendőrség. Az egyik ilyen a belvárosi Központ nevű egység volt, ahol elviteles lehetőséggel várták a vendégeket. A tettet retorzió követte: 60 napra zárták be a helyet és félmilliós büntetést szabtak ki az üzemeltetőre. A hivatalos közlés szerint azért bírságolták meg a céget a hatóságok, mert alkoholt árultak az üzletben, ami a járványügyi szabályok értelmében tilos. Valamint azért, mert egyszerre túl sokan tartózkodtak odabent. Az elviteles nyitás hírére ugyanis hatalmas tömeg gyűlt össze az erzsébetvárosi kocsma előtt. A Központ szerint ők minden szabályt betartottak. 

Azért döntöttünk a nyitás mellett, ahogyan több száz másik hely is rajtunk kívül, mert már az életben maradásért küzdünk - mondta el a cég vezetője.

A Központ törzsvendégei hétfőre összedobták a pénzt a bírságra.

Kapcsolódó

Rendőrök vonultak egy Madách téri kocsma elé, 60 napra bezárták

A hely tulajdonosai azt állítják, hogy kizárólag személyes átvételre, elvitelre szolgálták ki a vásárlókat.

Egy nagykanizsai étterem tulajdonosa múlt szerdán jelentette be, hogy február 1-jén kinyitja a Resti sörözőt, mert hónapok óta nem volt bevétele és a kormánytól sem kapott támogatást. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) óva inti tagjait attól, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 

A KOLLÉGÁK ELKESEREDÉSE ÉRTHETŐ: A JELENLEGI TÁMOGATÁSOK SAJNOS NEM ELEGENDŐEK A MUNKAHELYEK MEGTARTÁSÁRA ÉS A VENDÉGLÁTÓEGYSÉGEK FENNTARTÁSÁRA. A TULAJDONOSOK KIFOGYTAK TARTALÉKAIKBÓL, A BÉRTÁMOGATÁSOK KIFIZETÉSÉVEL KOMOLY GONDOK VANNAK.

Az MVI-től úgy tudjuk, folyamatosan egyeztetnek a döntéshozókkal, hogy a vendéglátósok megkaphassák a novemberben ígért mentőövet a kormánytól. 

Országos nyitás 2.0

Az, hogy ki csatlakozik a nyitási lázhoz és melyikhez, az ellentmondásos. Az országos nyitást követelő Facebook-eseményt nemrégiben törölték a közösségi oldalról, majd szinte teljesen azonos néven újra meghirdették a tüntetést, de azt már nem csak az elégedetlen vendéglátósok, hanem mások is megpróbálják meglovagolni. Magánemberek és egy ismeretlen párt is utcára hívja az embereket ugyanarra a helyszínre, ugyanabban az időpontban. Biztos, ami biztos, ugyanazt a megmozdulást eddig legalább négyen hirdették meg, mert az előző eseményt felhasználói nyomásra vasárnap törölte a Facebook.

Ujhelyi István, az Európai Parlament turisztikai bizottságának alelnöke összegyűjtötte az uniós példákat, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermeknek:

van, ahol csak nyitott teraszon, míg máshol – korlátozásokkal ugyan, de – beltéren is működik a vendéglátás.

A szocialista politikus szerint 

a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális csökkentésével, létszámkorláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást.

Ujhelyi hozzátette: akiknek nincs bevételük, azokat anyagilag segítse a kormány.

A tömeges nyitásért kiálló Facebook-csoport szerint hétfő délutánig 133 vendéglátóhelyről jelezték, hogy a korlátozások ellenére nyitva lesznek február elsején.

Az Én kinyitok hullám január 13-án indult Lengyelországban, OtwieraMY néven. Pár nappal később már olasz vendéglátósok is csatlakoztak az Európán végigsöprő hullámhoz és ebből a magyarok sem akarnak kimaradni.

Kapcsolódó

A február 1-i nyitást a nagykanizsai étterem tulajdonosán kívül még senki sem merte bevállalni. Konkrét éttermek nevét nem ismerjük, csak a nyitást tervezők számát lehet egyelőre tudni. 

Az étterem- és kávézótulajdonos Csernus Imre pszichiáter szerint azért lett mostanra elege a vendéglátós szakmának, mert sokak a tartalékaik végén járnak, miközben azt látják, hogy a bevásárlóközpontokban tömött sorokban állnak az emberek. Csernus azt mondta az Indexnek:

felmerül az ellentmondás, hogy amikor elképesztően tömve vannak 6 óra felé az üzletek, akkor a vendéglátósok miért nem dolgozhatnak? ez komoly dilemma, ezért egy idő után ne csodálkozzunk, ha betelik a pohár.

Kapcsolódó

Betelt a pohár a hazai vendéglátósoknál

Vállalják az önkényes nyitás következményeit, a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

(Borítókép: Ételfutárok várakoznak a rendelésekre az egyik budapesti gyorsétteremben a koronavírus-járvány idején, 2020. november 20-án. Fotó: Ajpek Orsi / Getty Images Hungary)