Beoltott gyöngyösi polgármester: Hibáztam, és ezért bocsánatot kérek

2021.01.26. 15:54

Húszperces interjúban magyarázkodott Hiesz György polgármester a Gyöngyösi Tv-nek arról, hogy miért kapott soron kívül koronavírus elleni oltást a Bugát Pál Kórházban. Bár hosszú válaszaiban elismerte, hibázott, azonban ő senkit sem kényszerített arra, hogy beadják neki a védőoltást, egyébként sem tudja, ki következett volna az oltási terv szerint.

Hiesz György a DK, a Momentum és az MSZP közös jelöltje volt 2019-es önkormányzati választáson. Korábban az MSZP-ben politizált, de 2018-ban kilépett a pártból.

A Pesti Srácok írta meg először, hogy jogosulatlanul kért és kapott koronavírus elleni védőoltást január első napjaiban Gyöngyös polgármestere.

A lap azt írta, hogy a városvezető

szabályokkal vélhetőleg ellentétes beoltását a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban végezték el

– amit az intézmény dolgozói is megerősítettek a portálnak.

A Pesti Srácok felidézte, hogy abban az időszakban az oltási terv szerint még csak az egészségügyi és intézményi dolgozók, illetve az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek, vagy veszélyeztetett munkát végzők voltak jogosultak a védőoltásra.

A lap értesülései szerint a felhasználásra kiolvasztott védőoltás-mennyiségből egy intézményi oltás után érkezett vissza néhány vakcinaadag a gyöngyösi kórházba, melynek felhasználására már csak egy óra állt rendelkezésre.

A gyöngyösi kórház a protokoll alapján értesítette a helyi háziorvosokat, hogy az oltási terv alapján – koruk vagy egészségi állapotuk miatt – legindokoltabb helyiek körében használják fel a megmaradt vakcinákat. Ezután jelentkezett Hiesz György polgármester a kórházban, és kérte a maga számára az oltást.

A Magyar Nemzet elérte a polgármestert, aki nem cáfolta az oltás tényét, de nem kívánt az ügyben nyilatkozni, Weisz Péterhez, a Bugát Pál Kórház főigazgatójához irányította a lapot, „mert ő jogosult nyilatkozni az ügyben”.

Hiába kerestük a polgármestert

Az Index először a gyöngyösi önkormányzat hivatalos oldalán található elérhetőségeken próbált válaszok után érdeklődni a polgármester beoltásának ügyében.

Telefonon előbb a hivatal titkárságára irányítottak minket, majd ígéretet kaptunk arra, hogy a polgármester sajtóreferense reagálhat a kérdéseinkre. A válaszlevélben végül a Gyöngyösi Tv felvételét küldték el.

Hiesz György polgármester a hiteles és pontos tájékoztatás, valamint a történtek tényszerű ismertetése érdekében a mai napon kizárólag csak a Gyöngyösi Városi Televíziónak nyilatkozott

– írták.

A Bugát Pál Kórházat felhívtuk, de a központi számon azt kérték, hogy elektronikus levélben küldjük el a kérdéseinket. Amennyiben a kórháztól választ kaptunk a kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

„Hát ha hívnak, akkor megyek”

Hiesz György a Gyöngyösi Tv-nek lényegében megerősítette a Pesti Srácok információit, a polgármester elmondta: január első napjaiban a Bugát Pál Kórház személyzete egy idősotthonba ment oltani, de több vakcinát vittek, mint amennyire szükség volt.

A polgármester szerint, mivel a vakcina felbontása után hat óra van arra, hogy beadják a védőoltást valakinek, és már csak másfél órája maradt erre a kórház dolgozóinak, el kellett dönteni, mi legyen a többtucatnyi vakcina sorsa. Ezután szóltak a gyöngyösi háziorvosoknak, és végül így keresték meg őt is telefonon.

Hiesz György elmondása szerint a telefonban azt mondták neki: sok vakcina maradt meg, és csak egy órája van arra, hogy eldöntse, beadják-e neki a védőoltást.

Arról fogalma sincs, hogy az oltási terv szerint ki következett volna, ő nem tudja, hogy az ilyen helyzetre milyen protokollok vonatkoznak.

Hangsúlyozta: senkit sem kényszerített arra, hogy beoltsák. Állítása szerint azonban dilemmát okozott számára, hogy beadassa-e.

A polgármester hosszasan magyarázta, hogy 2020 tavasza óta folyamatosan dolgozik és mindenféle helyzetben veszélyezteti az egészségét a koronavírus miatt.

Őszintén megmondom, én is félek tőle, mert nem tudja az ember, hogy erre hogyan reagál

– mondta, de azt is hozzátette, hogy félti a családját, ezért úgy döntött:

Hát ha hívnak, akkor megyek.

Ő maga egyébként is abszolút oltáspárti, de azért megjegyezte:

Hibáztam, és ezért bocsánatot kérek.

Ha tudta volna, hogy ilyen kereszttűzbe kerül az oltás miatt, akkor talán nem ment volna el a kórházba. A polgármester aztán arról beszélt, nem biztos, hogy a protokollsorrend úgy jó, ahogy van, noha az interjú elején még azt mondta, nem ismeri az oltási tervet.

Hiesz György természetesnek tartaná, ha a miniszterelnököt, a kormányt és persze a polgármestereket már rég beoltották volna, hiszen a védelmi feladatok rájuk hárulnak.

Bocsánat, elnézést, ha tudom, hogy ez az ára, eszemben nem lett volna. Majd valamikor a nyár közepén vagy ősszel sorra kerültem volna

– mondta, majd még megfejelte azzal, hogy elárulta:

Nem is regisztráltam.

Azt gondolta, hogy majd egyszer megszólítják, és logikai sorrend lesz, de most már azt látja, hogy nem egészen van kidolgozva az oltási protokoll.

(Borítókép:  Hiesz György, Gyöngyös polgármestere beszédet mond az átalakuló Szent István Egyetemről tartott sajtótájékoztatón a felsőoktatási intézmény Gödöllői Campusán a rektori díszteremben 2020. július 30-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)