Befektetésnek tekinti a kormány a fiatalok szja-mentességet

2021.01.27. 18:24
A magyar kormány több százezer forintot hagyna a fiatalok zsebében azzal, hogy 2022-től személyijövedelemadó-mentességet élveznének. Bár a kormányzati kommunikáció szerint ez mintegy 140 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetés számára, azonban befektetésként tekintenek a kedvezményre, és bíznak benne, hogy a 25 év alattiak jövedelmének megemelkedésével a külföldi munkavállalás már kevésbe lesz vonzóbb.

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentességét a kormány befektetésnek tekinti, és abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek – közölte Novák Katalin tárca nélküli miniszter a kormányülés szünetében a Karmelita kolostorban újságírókkal.

A részletek kidolgozásával megbízott miniszter szerint a kedvezmény

  • mintegy 280 ezer fiatalt érint a mostani foglalkoztatási adatok alapján,
  • átlagosan havi 40 ezer forint maradna a zsebükben,
  • ami viszont mintegy 140 milliárdos kiesést jelentene a költségvetés számára.

Becslése tükrözi szakemberek korábbi számításait: Honyek Péter, a PwC Magyarország szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nagyjából harmincezren dolgoznak a 15–19 éves korosztályban, 258 ezren pedig a 20–24 évesek közül.

A 25 éven aluliak bruttó átlagkeresete 300 ezer forint, ami azt jelentené, hogy havonta átlagosan 45 ezer forint maradna a fiatalok zsebében. Ez az összeg elkölthető pénzként jelenne meg a gazdaságban, tehát növelheti a fogyasztást, az szja-mentesség pedig tisztíthatná a foglalkoztatást, a fiatalokat kevésbé alkalmaznák feketén – tette hozzá a szakértő, jóllehet, a kiesést az államkasszából már 155 milliárd forintra tette. 

Ahogy az Index korábban megírta, Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoportokra bontott adatai szerint 

  • 20 év alatt 233 ezer forint,
  • 20–29 év között pedig 341 ezer forint

volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. Ha 320 ezer forintos bruttóval számoljuk a 25 év alatti foglalkoztatottak átlagkeresetét, akkor nagyságrendileg 161 milliárdos szja-bevételről beszélünk, tehát ekkora lenne a kiesés is. 

Az idézett KSH adatok szerint is már bruttó 200 ezer forintnál ez 30 ezer forintot, 341 ezer forintnál pedig ez 51 ezer forintot jelent, tehát elmondható, hogy átlagosan minden hónapban 40 ezer forinttal többel számolhatnának a fiatalok. 

Novák Katalin közölte azt is: a várhatóan 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentességgel a kormány a családalapítás előtt álló fiatal felnőtteknek kíván segítséget nyújtani. Ilyen lehetőség csak Lengyelországon van, a kormány a lengyel példát követi – mondta az MTI tudósítása szerint. 

A fogantatástól számíthatnak a kormányra

A miniszter hangoztatta, hogy a magyar fiatalok a fogantatás pillanatától a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át, egész életükben számíthatnak a kormány segítségére. Ehhez kiemelte a babakötvényt, az ingyenes bölcsődét, óvodát, iskolát, továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzését, a kresz-tanfolyam elvégzését, valamint a továbbtanulóknak a diákhitel lehetőségét. A családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak továbbá a babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) és számos más otthonteremtési támogatásra.

Novák Katalin kedden bejelentette azt is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelésével február 1-től növekedni fognak egyes családtámogatási összegek is, így

  • a gyermekgondozási díj (gyed),
  • a diplomásgyed,
  • a gyermekek otthongondozási díja (gyod)
  • valamint az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege.

Vonzóbb lesz itthon, mint külföldön

Novák Katalin szerint azoknak a fiataloknak, várhatóan kevésbé lesz vonzó az anyagi megfontolásból történő külföldi munkavállalás. A kormány azt szeretné, hogy a magyarok Magyarországon képzeljék el jövőjüket, itthon tervezzenek a családalapítással, itthon tudjanak boldogulni. A kormány erre kínál lehetőséget a különböző támogatásokkal – fogalmazott a tárca nélküli miniszter. 

Közölte azt is, hogy az szja-mentességre vonatkozó jövedelem-határról még nem döntöttek, arról előbb a fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetnek; jelenleg még dolgoznak a benyújtandó törvényjavaslaton.

Támogatják

A magyarok többsége (egészen pontosan 54 százaléka) támogatja azt az elképzelést, hogy 2022. januártól az átlagbér összegéig ne fizessenek személyi jövedelemadót a 25 év alatti fiatalok –derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.