Tízezer vadlúd tűnt el a tatai Öreg-tóról

2021.01.29. 06:10

A néhány héttel ezelőtt még a vadludaktól hangos Öreg-tó az elmúlt két hétben szinte kiürült. Ez a jelenség most nem csupán amiatt alakult ki, mert néhány napja befagyott a tó, hanem sokkal összetettebb okokra vezethető vissza – írja a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

A novemberi és decemberi időszak rendkívül erős volt, gyakorlatilag minden idők legtöbb vadlúdja volt látható, 55 ezer példány.

Kapcsolódó

Minden idők legnagyobb vadlúdcsapata érkezett Tatára

"Erős vadlúdvonulást, beáramlást" érzékeltek a szakemberek az Öreg-tónál, már most rekordszámú madár van itt, de még érkezhetnek. Helyszíni képriport.

Több héten keresztül tartózkodott itt 40-50 ezer vadlúd, ennek következtében a fő táplálékukat adó környező kukoricatarlók részben kimerültek, részben pedig idejekorán szántották be őket.

Bár Tatán idén is eredményesnek volt értékelhető a szilveszteri tűzijáték-tilalom, ám szilveszter után is tapasztalható volt néhány illegális petárda, tűzijáték.

Egy tízezres lúdsereg gyakorlatilag egyik napról a másikra tűnt el ezek miatt.

A ludak a környező halastavakon igen nyugodt menedékre leltek, szinte az összes lúd oda költözött át az Öreg-tóról, és a mai napig ott is vannak. A vadludak Tatán a tűrőképességük határán vannak, seregnyi zavaró hatás nehezíti meg a mindennapjaikat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.