Szlávik János: Az engedélyezett vakcinák megvédenek minket a haláltól

2021.01.30. 09:08

A Magyarországon engedélyezett vakcinákban közös, hogy megakadályozzák a kórházba kerülést és azt, hogy az emberek meghaljanak koronavírus-fertőzés következtében  hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1-en.

Szlávik János azt mondta, a védőoltások nem egyformák, eltérő a hatásmechanizmusuk, különböző módon kell beadni őket.

Az viszont ismert, hogy 80–95 százalékos hatékonyságúak, és nagy részük csaknem 100 százalékos védettséget ad a súlyos megbetegedés és a halál ellen.

Kapcsolódó

Szlávik János: Én a halált látom, és annál minden jobb

Az infektológus-főorvos elmesélte, milyen mellékhatásokat tapasztalt magán.

Szerinte a mellékhatásoknak különböző a spektrumuk. A Pfizer oltóanyagánál felmerült, hogy a súlyosan allergiásoknál nagy odafigyelést igényel a beadása, vannak továbbá hírek arról, hogy az orosz Szputnyik oltóanyagnál óvatosságra van szükség egyes betegségeknél. 

Ezzel együtt kiemelte, egy járványhelyzetben a lényeg, hogy az emberek megbetegedését és halálát kell megakadályozni, és a szakembereknek ezt kell figyelembe venniük.

A kínai vakcinával kapcsolatos felvetésekre reagálva azt mondta, az ilyen típusú oltóanyagoknál, mint az influenza elleni, évről évre nagy mennyiségben beadott oltás, nagyon ritkán előfordul, hogy olyan furcsa autoimmun betegség alakul ki, amely átmeneti alsóvégtag-bénulással járhat.

Az a lényeg, hogy nagyon sok ember nagyon gyorsan beoltassa magát.

Szlávik János szerint a szakemberek véleménye, hogy oltani, oltani, oltani olyan oltóanyaggal, amelyet a magyar gyógyszerügyi hatóságok engedélyeztek.