„Be kéne már tömni a pofánkat” – egyre ingerültebb a bulinegyed

2021.01.31. 21:20
Padlóra küldte a vendéglátást a koronavírus. A szakma nagyon eltérő szereplőinél januárban fogyott el türelem. Többségük nem kockáztatná meg az illegális nyitást, de várják a cselekvést. Tibi atya dobta be az összefogás ötletét, ami többek szerint jó eszköz lehet, hogy az iparág együtt lépjen.

Egymás után lépnek vissza a tiltakozó vendéglátósok a hétfői nyitástól. A belengetett szankciók a leghatározottabb protestálók kedvét is elvette az illegális próbálkozástól.

„FORRÓ LESZ A TALAJ, AMÍG NINCS TŰZSZÜNETSZAGÚ JAVASLAT” 

– mondta a Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa. Szerinte a vendéglátósok egyre hangosabban követelőznek, ha továbbra is bizonytalanságban tartják őket. A nagyobb szereplők eleve kimaradtak volna a tiltakozásból, de már az ő létüket is fenyegeti a hosszas zárvatartás. 

A Szimpla tulajdonosa higgadtan várja korlátozások végét, de már ő is egyre türelmetlenebb:

„LEHET CIVILIZÁLTAN ARRÓL DISKURZUST FOLYTATNI, HOGY KELL ELHALLGATTATNI A VENDÉGLÁTÓSOKAT, DE MOST MÁR VALAMIVEL BE KELL TÖMNI A SZÁNKAT.”

Erre a pénz rendkívül alkalmas lenne. Zsenbovits Ábel szerint a legészszerűbb kompromisszum az lehetne, ha a zárva tartott vállalkozások a 2019-ben befizetett adójukat kapnák vissza mentőövként. Vagy adóerejükhöz mérten súlyoznák a támogatást. 

Az egyik legnagyobb hazai romkocsma bevételének 96 százalékát vesztette el. A Szimpla 120 dolgozójából csak 15-en maradtak: 

„SZÉP DOLOG A JÁRULÉKKEDVEZMÉNY, A BÉRTÁMOGATÁS ÉS AZ IPARŰZÉSI ADÓKEDVEZMÉNY, DE AKINEK TÉNYLEG NULLA BEVÉTELE VAN, ANNAK OLYAN TETEMES KÖLTSÉGEI VANNAK (REZSI, BÉRLETI DÍJ STB.) HOGY A kapott ÁLLAMI SEGÍTSÉG ÉRDEMBEN NEM JELENT SEMMIT”

– mesélt a vállalkozása helyzetéről Zsendovits Ábel. Véleménye szerint:  

„Sokan érzik úgy, hogy ez a szektor le van szarva.”

Kapcsolódó

Tibi atya: Ha Orbán Viktor nem hagy más lehetőséget, felkelünk!

A vendéglátósokért szól az indulatos dicsértessék.

Burkolt tárgyalási szándék a harcos dicsértessék

Tibi atya (a széttöredezett próbálkozások helyett) a közös fellépést javasolta a hazai vendéglátósoknak. Az Indexnek adott interjújában üzente meg a kormánynak: ha az iparág szereplői nem kapnak segítséget a túléléshez, március 15-én tömeges demonstráció jöhet. 

Van benne valami. Tök jó, mert a tárgyalás irányába tolhatja az éles vitát. Meglátjuk!

– reagált a Szimpla tulajdonosa. Lehetetlen egy-két hónapos távlatban tervezni. A véleményvezér a szakma legnagyobb hiányosságára érzett rá, hogy nincs olyan szakmai érdekképviselet, amely érdemben tudná hallatni a vendéglátósok hangját. 

Nagy Márton, a Rácskert tulajdonosa is azonosulni tud Tibi atya felvetésével. Ez majd kiforrja magát – mondta. Csak három alkalmazottal tud dolgozni, és néhány beugróssal. Ő minden törvényes lehetőséget megragadna az újranyitásra. Nagy Márton szerint a szakmai párbeszéddel elindulhat a szektor a megoldás irányába. 

Zsendovits Ábel szerint a szakmának nincs lehetősége tárgyalni a kormánnyal: 

„Ha június előtt nincs remény, azt jobb kimondani, mint lebegtetni, hogy talán majd a jövő hónapban.”

Süket fülekre találnak

Szeged egyik legnagyobb vendéglátósát mélyen lehangolja, hogy a létbizonytalanságról nincs kivel egyeztetni: 

„Nem is azért, mert nem lehetünk nyitva, nem keresünk pénzt, hanem mert mindez nem a mi hibánk. rajtunk kívül álló dolgok miatt kerültünk ilyen helyzetbe! Megdöbbentő, mennyire süket fülekre talál minden segélykérésünk. totális közöny rájuk a válasz”

– fogalmazta meg kétségeit Ludányi Márton, a Szeged Campus Beer & More, a Zápor József Kávézója és a Lejtő Múzeum sörkert üzemeltetője. A családi érdekeltség tavaly még 75 embernek adott munkát, most csak négy fővel dolgoznak. Ludányi Márton szerint a bértámogatás semmilyen segítséget sem jelent nekik. A zárvatartás is pénzbe kerül.

TÖBBMILLIÓS KIADÁS A MI STANDBY ÜZEMÜNK ÚGY, HOGY ÜRESEK A HŰTŐK, LE VAN KAPCSOLVA A VILLANY, ÉS CSUPÁN TIZENÖT DOLGOZÓT TUDUNK VALAMILYEN SZINTEN ALKALMAZNI. 

Egykoron jól ment a családnak a szekér, de lassan már ők is kifogynak a tartalékaikból. Sokan a családi ezüstöt forgatják be, hogy életben tartsák vállalkozásukban a reményt. 

A Szimpla tulajdonosa szerint nemzetgazdasági érdek, hogy az iparág túlélje a koronavírust. 2019-ben a turizmus és a vendéglátás adta a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát. Ez az egyik legfontosabb exportcikke Magyarországnak, de a koronavírus-járvány rengeteg vállalkozást küldött padlóra, és több százezer munkavállaló került kilátástalan helyzetbe. 

Kapcsolódó

Futárnak állt, hogy megtarthassa saját kocsmáját

A járvány padlóra vitte a gazdaságot, ezen belül a vendéglátóipar kapta a legmélyebb ütést. Hogyan élnek túl? Mit várnak a jövőtől? Videóriport.