Stumpf István elásta a csatabárdot Orbán Viktorral, és azonnal meg is szólalt

2021.02.01. 12:54

A magyar felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele nemzetstratégiai kérdés – mondta Stumpf István kormánybiztos, akinek feladata a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációja.

A múlt pénteken kinevezett kormánybiztos hétfőn a Kossuth Rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy a magyar egyetemek teljesítménye egy-két kivételtől eltekintve „jókora távolságra van a világ élvonalától”.

Az egyetemek gyenge versenyképességük miatt nagyon rosszul szerepelnek a ranglistákon,

ezért van szükség egy olyan versenyképes struktúra kialakítására, amely közelebb van az üzleti világhoz, és amely lehetőséget teremt egy motivált, a „közép-kelet-európai versenyképességünket és pozíciónkat megalapozó felsőoktatás” létrehozására – fogalmazott.

Stumpf István meglátása szerint csak akkor fognak a fiatalok itthon maradni és Magyarországon továbbtanulni, ha a magyar felsőoktatás képes felzárkózni a prágai, krakkói egyetemekhez,

vagy akár meg is előzni azokat.

Megjegyezte, negyven éve dolgozik a felsőoktatásban, annak minden lépcsőfokát végigjárta, a kutatói ösztöndíjastól az egyetemi tanárig, és e tapasztalatok birtokában tudja és érzi a felsőoktatásban dolgozókra háruló felelősséget – tolmácsolta a kormánybiztos szavait az MTI.

Szólt arról is: az egyetemek fejlesztésére szánt 1509 milliárd forint uniós forrásból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására, 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására, és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására.

Folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy milyen fejlesztési igényeik vannak – mondta Stumpf István, hozzátéve, hogy a fejlesztés nemcsak pénzügyi, hanem hozzáállás kérdése is.