Eltévedt egy levél, hivatali visszaélés miatt feljelentik Müller Cecíliát

2021.02.08. 15:16

Hivatali visszaélés miatt tesznek feljelentést az országos tisztifőorvos ellen. Szél Bernadett szerint Müller Cecília eltévedt levele bizonyíték arra, hogy törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat – az országgyűlési képviselő erről hétfői Facebook-posztjában írt.

Az egész ügy előzménye, hogy Hadházy Ákos egy 17 milliárd forintos uniós projekt dokumentációjára lett volna kíváncsi, ezért levelet írt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Az intézet azonban nem adta át azt neki, csak 14-ről 45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a kérés teljesítése veszélyeztetné a járványügyi védekezést.

Mint ahogy arról az Index is beszámolt, Müller Cecília valószínűleg problémásnak érezte, hogy ezzel a indokkal pattintották le a képviselőt, ezért kollégáinak levelet írt.

Csakhogy véletlenül Hadházy Ákost is címzettek között felejtette, aki aztán közzé is tette az e-mailt. Müller azt írta: 

Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ezt a veszélyezteti a feladatellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást, és kész. Köszönöm szépen! Cili

Szél Bernadett ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy a hosszabbítás lehetőségét biztosító rendeletet „elméletileg nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése »a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné«. Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn”.

Szerinte az eset azt bizonyítja, hogy a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tévő rendelet alkotmánysértő, és semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák.

Szél Bernadett alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz is, mert szerinte a szabályozás semmivel nem garantálja, hogy az állami szervek ne éljenek vissza vele.