Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a 120 éves tiszti kaszinó

2021.02.09. 07:38 Módosítva: 2021.02.09. 08:03

A Magyar Királyi Tiszti Kaszinó, az MKB Bank emblematikus székháza 2020 decembere közepe óta nem az MKB Bank, hanem a frissen létrehozott Status Property Magántőkealap nevű gazdasági társaság tulajdonában van, amely Mészáros Lőrinc cégközpontjába, az Andrássy út 59.-be van bejelentve – írta a 24.hu.

A 120 éves tiszti kaszinó harminc éve került az MKB Bankhoz, és az utóbbi időszakban az MKB Üzemeltetési Kft. volt a tulajdonosa. 2020 novemberében a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal fuzionáló MKB Bank közleményben írta, hogy a 100 százalékos tulajdonában álló MKB Üzemeltetési Kft. saját vállalkozást alapított. Az akkor pár napos alapítású Status Palace nevű társaságba egy újabb apporttal áthelyezték a teljes bankszékházat.

Szó esik a cikkben arról is, hogy a tulajdoni lap szerint az összesen több mint 5000 négyzetméteres tömböt a földhivatal december 13-én írta át a Status Palace Kft. nevére, és két külön helyrajzi számon tartották nyilván. Maga a cég három nap múlva pedig új tulajdonosnál kötött ki. A vevő szintén egy Status-cég volt, így Mészáros Lőrinc Andrássy úti irodaházában felállt a Status Palace Kft. – Status Real Estate Kft. – Status Property Magántőkealap tulajdonosi sor. A két kft.-t Gombai Gabriella vezeti, aki tavaly az MKB Bank igazgatóságába került, de rábíztak egy másik, Mészáros Lőrinchez köthető vagyonkezelő ügyvezetői posztot is.

Egyébként a tiszti kaszinó volt az az épület, amelyet az Antall-kormány titkos rendelet értelmében közös pártszékházként kapott meg a Fidesz és az MDF, 1993-ban azonban a Budapest Bank megvette a két párttól az ingatlant. Az MDF akkor 833 millió, a Fidesz pedig 697 millió forintot kapott érte. A 24.hu megemlíti azt is, hogy az Élet és Irodalom 1999-es tényfeltáró cikke szerint ebből a pénzből vásárolta be magát Orbán Viktor édesapja a Dolomit Kft.-be, hogy aztán a névérték töredékéért el is adja üzletrészét a Dolomit Kft.-nek, amelynek köszönhetően aztán a miniszterelnök családja vagyonossá lett.