Klubrádió: Nem elvették, hanem jogtalanul nem engedték használni a frekvenciát

2021.02.12. 20:31

A médiatanács nem elvette, hanem „jogtalanul, diszkriminatív módon nem engedte tovább használni” a Klubrádió frekvenciáját, míg más műsorszolgáltatóknak biztosította az újabb hétéves sugárzási lehetőséget - írta a Klubrádió pénteken a médiatanács elnökének csütörtöki közleményére reagálva.

A Klubrádió szerint a médiatanács elnökének soraiban „alig lelhető fel a valóságnak megfelelő állítás”. A testületnek szerintük - Karas Monika állításával szemben - volt mozgástere, hiszen például az Inforádió esetében pontosan ellenkezőleg döntöttek, ugyanolyan előzmények után.

Hozzátették: a Klubrádió dokumentálta a médiatanács diszkriminatív döntéseit, amelyekkel azonos előzmények után nemcsak az Inforádiónak, hanem másoknak is kedvezően bírálta el a szerződéshosszabbítási igényét. A diszkriminációt nem menti, hogy nem csak a Klubrádióval szemben alkalmaztak hátrányos megkülönböztetést - írták.

Úgy fogalmaztak, hogy a Klubrádió nem elmulasztotta feltölteni a hatóság szerverére a heti műsorkvóták teljesítéséről szóló jelentését, hanem – a médiatanács álláspontja szerint is – csak egy éven belül két alkalommal késett vele. A kérdéses időpontban azonban nem is volt törvényben szabott határideje az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének, amit el lehetett volna mulasztani, az adatfeltöltés pedig megtörtént - jelentették ki.

Csúsztatásnak nevezték azt, hogy ha a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, akkor a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-éig a médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, amelyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna. A Klubrádió szerint a két ügy párhuzamosan zajlik, a pályázatot korábban is kiírhatta volna a médiatanács, annak jelenlegi állását pedig a kizárt pályázók jogorvoslata okozza, nem pedig a Klubrádió frekvenciahosszabbítás érdekében folytatott jogi harca. 

Bíznak a folytatásban – az Index stábja a rádió sajtótájékoztatóján járt:

Arató András: A Klubrádió már nem hallgattatható el

Azt is furcsállották, hogy bár a médiatanács elnöke a rádiós piac állandó mozgására és a rendelkezésre álló frekvenciák „korlátos állami erőforrás” jellegére hivatkozik, „több tucat” frekvencia – köztük a Klubrádió régi 95,3 MHz-es hullámhossza is – kihasználatlan.

Megjegyezték: az, hogy a Klubrádió nem hét, hanem tíz éven át sugározhatott ingyenes közösségi hullámhosszon nem a médiatanács tevékenységének eredménye, hanem „a médiatanács 2010 és 2013 közötti sorozatos törvénysértéseinek következtében hozott bírósági ítéletek kényszerítő erejének” a következménye volt.