Egyre többféle pálinkát készítenek a magyarok

2021.02.13. 14:21

Egyre többféle pálinkát készítenek a magyarok, a pálinkamestereket ugyanis már évek óta képzik – írja az Infostart.

Pontosítás: cikkünk korábban verziójában tévesen állítottuk, hogy idén először indul pálinkamesteri képzés, ez valójában már évek óta folyamatban van. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete már évek óta indít pálinkamester-képzést. A képzési programot a piaci elvárások alapján állították össze,

a hallgatók elméletet és gyakorlatot egyaránt tanulnak. 

A képzés két éve alatt nemcsak a pálinkakészítés tudományát, hanem olyan kereskedelmi ismereteket is kapnak a hallgatók, amelyek jól jöhetnek majd, amennyiben saját vállalkozást indítanak –  ismertette Kun Szilárd, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense. 

A docens szerint a képzésen sok olyan ember vesz részt, aki már magánfőzőként is tevékenykedett. Hozzátette: szerencsésebb lenne, ha a magánfőzés, a bérfőzés és a kereskedelmi főzés jobban elkülönülne egymástól.

A piacról beszélve elmondta, hogy ott részben a hagyományos pálinkák dominálnak, de időről időre újdonságok is megjelennek.

Azt kell mondanom, hogy vannak olyan, különleges gyümölcsből készült pálinkák, amelyek megosztóak

– fejtette ki.

Kitért továbbá arra is, hogy a pálinkák árát az is meghatározza, hogy mennyibe kerül beszerezni az alapanyagot. „Lassan nem lehet embert találni arra, hogy szedje le a határban a csipkebogyót"– példálózott.