Kabátban és sálban dolgoznak a Baleseti Intézetben

2021.02.14. 11:59

Kabátban és sálban dolgoznak a Fiumei úti Baleseti Központ orvosai és ápolói –  írja a Népszava. A lap szerint az épület ablakai nem zárnak rendesen, így számos helyiség, főleg az északi oldalon gyakorlatilag kifűthetetlen. Emiatt a nővérpultoknál és a folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni.

 a betegeket több kórteremből is át kellett költöztetni máshova, 

valamint otthonról hozott olajradiátorokat üzemeltek be annak érdekében, hogy legalább szobahőmérséklet-közeli állapotokat tudjanak teremteni a helyiségekben.

Ezek viszont olyan sok áramot fogyasztanak, hogy azt már az épület elektromos hálózata nem bírja el.

Az egyik, névtelenséget kérő dolgozó arról számolt be, hogy már  napok óta 8–12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában a baleseti sérültek ellátása.

A Népszava szerint a kórház vezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert amikor a kinti hőmérséklet mínusz öt fok alá süllyed, akkor az épület a huzat miatt fűthetetlenné válik.

A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást.

Legutóbb 2020. januárjában lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor. 

Emmi: már megoldották a problémát

Az Emberi Erőforrások Minisztérium az ATV-vel közölte azt, hogy ideiglenes megoldással sikerült befüteniük a helyiségeket.

A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között

– ismerte el közleményében a tárca, hozzátéve, hogy a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést.

A közlemény azt írták továbbá, hogy az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények (országos hidegrekord, szeles idő) teszik próbára, amelyek ritkán fordulnak elő.

Állításuk szerint péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd ezt követően átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását –  az elektromos hálózat teherbírását is figyelembe véve. Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23°C, az északi kórteremben 21°C, a folyosón 22 °C van – írták. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról 

– áll a közleményben.