Így némult el a Klubrádió analóg adása, lekattant a főkapcsoló

2021.02.15. 07:34

Hétfőre virradóra elhallgatott a Klubrádió. Legalábbis az eddig használt, 92,9-es analóg frekvencián. Nagy tévedés lenne azonban úgy gondolni erre, hogy lehúzta a rolót a rádió.

Nem történt semmi, csak egy csúnya merénylet vagy kivégzés, ha úgy tetszik, de a kivégzett életben maradt

– köszöntette a Klubrádió hallgatóit Arató András, a rádió elnöke és többségi tulajdonosa hétfő hajnali 0 óra 3 perckor, immár kizárólag a rádió internetes felületén elindult adásában, amelyet az Európai Unió himnuszával, az Örömódával indítottak éjféltől. 

Utolsó kegyelemdöfésként a rádió munkatársainak maguk kellett lekapcsolniuk adásukat az eddig megszokott frekvenciáról, de azonnal indult is az internetes adás, amely online csatornájukon és a YouTube-on érhető el.

A gyászhangulat ellenére pezsgő nap volt a szerkesztőségben vasárnap – írta a HVG. Beosztástól függetlenül mentek be az ott dolgozók, de régi kollégák is látogatásukat tették. 

Az éjféli búcsút is rendhagyó módon zárták. 

Vasárnap este 10 óra és 11 óra 59 percig a Klubrádió hírszerkesztősége búcsúzott, az utolsó fél órában Arató András kifejezte dühét a helyzet miatt, ostorozta azokat, akik előidézték a rádió frekvenciavesztését. Hangot adott reményének is, hogy a rendszer hamarosan megbukik, és azzal magyarázta analóg adásuk elnémulását, hogy a Fidesz úgy változtatta meg a médiatörvényt, hogy ne lehessen ilyen helyzetben ideiglenes frekvenciához jutni. 

Az utolsó másodpercekben Arató visszaszámolásával zárult, majd elnémult az analóg adás. Facebook-közvetítésükben azért még odaszúrtak a kormánynak. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését játszották be.

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk

– hangzott el, amit hozzászerkesztett kacarászás követett, majd a stúdióban álldogáló, NER-feliratú szájmaszkot viselő munkatárs le is kattintotta az előre odakészített főkapcsolót. 

Hadd szóljon!

– üzenték a rádió főbb munkatársai fél órával éjfél után, leszögezve, hogy folytatódik a munka. 

A Klubrádió munkatársai sajátos, egyfajta fordított szilveszteri hangulatban várták az éjfélt vasárnap, hallgatóikat búcsúztatva az analóg frekvencián. Nem győzték hangsúlyozni, hogy ez nem a vég, csak változás, de ahogy Arató András is elismerte, ha csak átmenetileg is, hallgatókat fognak elveszíteni. A Klubrádió és támogatói azonban megtettek mindent, hogy törzshallgatóik fel tudjanak készülni az átállásra; még Facebook-csoport is alakult a mai technológiával hadilábon állók segítésére. 

Az analóg frekvencián történő sugárzás a Klubrádió hosszas, a Médiatanáccsal vívott csaknem tízévnyi csatározásának következménye. Az internetes rádiózásra történt kényszerű átállással az Index is többször foglalkozott, röviden és tömören itt foglaltuk össze az előzményeket, Arató András pedig a tízéves „háborút” a rádió szempontjából itt mesélte el lapunknak.