Orbán szerint reális esély van arra, hogy április elejére beoltsanak kétmillió embert

D KOS20210215028
2021.02.15. 14:29

Orbán Viktor az Országgyűlés idei első ülésén mondott beszédében részletesen foglalkozott a járványhelyzettel és a vakcinákkal is.

A kormányfő szerint nagy a kísértés, hogy az elhúzódó járvány idején a politikai döntéshozók szakembernek képzeljék magukat, bár némi jártasságra ők is szert tesznek. A felelősséget nem kívánják áthárítani, a védekezés megszervezése és irányítása kormányzati feladat.

Kifejtette: minden döntésük azon alapszik, hogy miközben meghallgatják a járványügyi szakembereket, figyelnek az emberek véleményére is, és csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség elfogad.

Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s országban, amely csak nyugati vakcinát használ

– jelentette ki a kormányfő, aki reális esélyt lát arra, hogy április elejére a beoltottak száma meghaladja kétmilliót.

Orbán szerint úgy sikerült a járványt keretek közé szorítani, hogy november óta nem változtattak a védelmi intézkedéseken, ellentétben néhány nyugat-európai országgal. Ahol például karácsonykor újranyitottak, ott hatalmas erővel jött a harmadik hullám.

A járványadatok viszont egész Európában, így Magyarországon is növekedést mutatnak, a hazai járványgörbe tíz napja nem csökken, a lefelé tartó szakasz megtorpant. Vélhetően „a ragályosabb vírusmutáció miatt” ismét emelkedő tendencia jöhet, ezért kérik az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítását és az eddigi szabályok szigorú betartását.

A „zárva táblát” át akarják fordítani, a gazdasági és társadalmi újraindítással együtt. Az enyhítés feltételének a vakcinát nevezte Orbán, mert anélkül nem lehet megállítani a vírust.

Nekünk minden olyan vakcina jó, amely biztonságos, és amellyel a világon már több millió embert beoltottak

– mondta, hozzátéve: az orosz vakcinából három hónap alatt egymillió ember beoltására elegendő érkezik, a kínaiból pedig 2,5 millió ember oltásához szükségeset vásárolnak. Ezzel Magyarországon öt hatékony és biztonságos vakcina lesz.

(Borítókép: Orbán Viktor a pártok képviselőinek felszólalására válaszol napirend előtt az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)