Válaszolt az Orbán-kormány, miért lehetnek nyitva a kaszinók, az éttermek meg miért nem

2021.02.17. 06:25

Írásbeli kérdést tett fel 2021. február 1-jén Ungár Péter Varga Mihály pénzügyminiszternek. Az LMP országgyűlési képviselője azt kérdezte meg, hogy bár a koronavírus-járvány miatt a vendéglátóipari egységek be vannak zárva, a kaszinók miért lehetnek nyitva? 

Ungár Péter kérdésére 2020. február 16-án érkezett meg a hivatalos válasz. Varga Mihály helyett Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára bő kéthetes várakozás után írt levelet, amely szerint

a kaszinók nem minősülnek vendéglátóipari egységnek, ezért maradhatnak nyitva. 

Hogy miért nem azok, és akkor minek számítanak, az nem derül ki a válaszlevélből. Az államtitkár viszont hangsúlyozta, hogy az ország 11 kaszinójának 19 órakor be kell zárnia, ugyanúgy, mint minden üzletnek, amelyek nyitva lehetnek, és csak a járványügyi védelmi intézkedések betartásával működhetnek. 

Azt ugyan nem tette hozzá levelében a fideszes államtitkár, hogy a 11 kaszinó, amelynek működtetéséhez állami koncesszió szükséges, mind a kormánnyal igen jó viszonyt ápoló üzletemberek tulajdonában van. A 444.hu írja, hogy az öt budapesti kaszinót például az Andy Vajna tulajdonában lévő Las Vegas Casino Zrt. üzemeltette, amelyek a filmbiztos halála után egy Garancsi Istvánhoz és Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz kötődő cég tulajdonában működnek tovább.