Kiakadtak a jogvédők Novák Katalinra

2021.02.20. 11:49 Módosítva: 2021.02.20. 11:57

A Szivárványcsaládokért Alapítvány reagált Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Indexnek adott interjújára.

A miniszter lapunknak arról beszélt: a 2009-es, élettársakról szóló törvény mondja ki, hogy a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe, ennek ellenére vannak, „akik jogi kiskapukat keresve megpróbálták, próbálják kijátszani a szabályozást”.

Lehet vitatkozni arról, hogy mi mindent, illetve mit nem tesznek lehetővé a törvényeink, azonban jelenleg a szabály, az szabály, és mi ezt tartatjuk be

– fogalmazott Novák Katalin.

Azt is hozzátette, nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, hogyan élhet, kihez vonzódhat, hanem arról, hogy „azokról a teljesen kiszolgáltatott gyerekekről, akikről lemondtak a vér szerinti szüleik, hogyan gondoskodik az állam”. A miniszter szerint márpedig ez nagy felelősség.

Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez

jelentette ki Novák Katalin.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, mint hogy minden, a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson, köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe.

Sok olyan örökbefogadásra váró kisgyermek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, például mert problémás terhességből született, valamilyen egészségügyi problémája van, túl idős vagy roma származású – esetleg ezek kombinációja. Tavaly 250 magyar gyermeknek csak külföldön találtak családot. Az azonos nemű párok nyitottabbak az ilyen kisgyermekek befogadására

– mutat rá a szervezet a Facebook-oldalán közzétett reagálásában.

Tisztelt Miniszter asszony! Novák Katalin Az Index.hunak adott interjújában Ön azt mondta, hogy "a homoszexuálisok...

Közzétette: Szivárványcsaládokért Alapítvány – 2021. február 19., péntek

A Szivárványcsaládokért Alapítvány álláspontja az, hogy

ha az azonos nemű párokat kizárják a lehetséges örökbe fogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztják meg attól, hogy családban nőhessenek fel.

Azt is hozzátették: „Szerintünk a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között.” A szervezet visszautasítja, hogy az azonos nemű párok jogi kiskapukat keresve „próbálják kijátszani a szabályozást”.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány emlékeztet rá, hogy a jelentkezők az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton és környezettanulmányon esnek át a velük egy háztartásban élőkkel, vagyis a párjukkal együtt.

Nem tartják igaznak Novák Katalinnak azt az állítását sem, hogy a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe.

Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyéni örökbefogadóként. Ha egy meleg pár egyik tagja így fogad örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem épp ellenkezőleg: a betartásuk. Mert a szabály, az szabály. #acsaládazcsalád

– közölte a Szivárványcsaládokért Alapítvány.