Államtitkot sérthetett a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

2021.02.23. 16:33
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János egy általa közzétett videóban olyan információt osztott meg, amely a nyilatkozatai alapján minősített adatnak számít, vagyis államtitkot sértett, és büntetőeljárás indulhat ellene.

Stummer János azt állítja, hogy hétfő reggel olyan iratot adtak a kezébe, amely egy titkosított beruházásról szól. A politikus szerint a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül akarták ezt a beruházást sok évre titkosítani. Hétfőn délelőtt azonban jelezte, hogy ezt a bizottság elnökeként nem hagyja jóvá, és nem engedi napirendre venni a keddi bizottsági ülésen.

Azt is állítja, hogy ezt a dokumentumot végül hétfőn megszavazták. Amennyiben ez megtörtént, Stummer János államtitkokat sérthetett.  A jobbikos politikus szerint neki nem maradt más lehetősége, mint hogy a nyilvánosság elé álljon. A videójában Orbán Viktor miniszterelnököt is belekeverte az ügybe.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke arra is fel van készülve, hogy ezért elmozdíthatják a bizottság éléről, és bíróság elé állítják. Tisztában van lépése jogi és politikai következményeivel, de vállalta azokat, mert „képviselői esküje alapján mást nem tehet”.

Egy online sajtótájékoztató keretében, amit Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével közösen tartott, Stummer János megismételte az állításait.

János, én azt mondom, hogy az egyetlen helyes utat lépted meg a mai napon. Innentől kezdve ez nemcsak Stummer János küzdelme, hanem minden tisztességes magyar emberé

– jelentette ki Jakab Péter, aki azt ígérte, hogy a Jobbik teljes mellszélességgel ki fog állni mellette.

Az Index kérdésekkel fordult Halász Jánoshoz, a nemzetbiztonsági bizottság alelnökéhez és Havasi Bertalanhoz, a miniszterelnök sajtófőnökéhez. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.