Agancsot gyűjtöttek az erdőben, lopás miatt kell felelniük

2021.02.24. 09:13

Rendőrkézre került az a két férfi, akik engedély nélkül gyűjtöttek szarvasagancsot a Lenti környéki erdőkben – közölte a rendőrség.

A Lenti Rendőrkapitányság körzeti megbízottai február 16-án délután Rédicsen állítottak meg egy teherautóval közlekedő férfit és utasát. A gépkocsi átvizsgálásakor a jármű utasterében és a raktérben több darab hullajtott agancsot és egy trófeát találtak az egyenruhások, melynek eredetére vonatkozóan a férfiak azt mondták, hogy a lendvakecskési erdőben, a Csuszigáló erdőrészletben találták.

Úgy tudni, a trófeákat a területileg illetékes erdészet tudta és engedélye nélkül gyűjtötték össze a férfiak, ezért a rendőrök előállították őket a Lenti Rendőrkapitányságra. Házkutatást is tartottak, ahol jelentősebb mennyiségű szarvasagancsot és egyéb trófeát, valamint agancsból készült használati tárgyakat találtak, melyek eredetét még vizsgálják. Lopás elkövetése miatt büntetőeljárás indult.

A rendőrség emellett Zala megyéből is közölt egy hasonló esetet. Eszerint a a körzeti megbízottak ellenőrizték azt az 54 éves reszneki férfit, akit Külsősárd külterületén állítottak meg a helyi vadásztársaság tagjának észlelése alapján február 20-án. A férfi kerékpárjának csomagtartóján egy nagyméretű szarvasagancsot szállított, melynek eredetét nem tudta igazolni, az agancsgyűjtésre engedéllyel nem rendelkezett. A férfit őrizetbe vették, és tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt indult ellene eljárás.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság továbbá arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a Magyarországon hatályban lévő jogszabályok értelmében az elhullott vad és agancs az illetékes vadászatra jogosultak tulajdonát képezi. Ha valaki az erdőben elhullajtott agancsokat hazaviszi, akkor lopást követ el, annak értékétől függően a hatóságok szabálysértési vagy büntetőeljárás keretében vizsgálják az elkövetés körülményeit. Amennyiben valaki ilyen agancsot talál, haladéktalanul értesítenie kell az illetékes vadásztársaságot – írták.