Itt a tavasz: sípot osztanak ma a madaraknak

2021.02.24. 11:15

Mátyás napja van, Szent Mátyás apostol ünnepe, amikor a népi hagyomány szerint végre ízelítőt kapunk a tavaszból, és úgy tűnik, ma minden a hagyományokhoz híven történik, hiszen ahogy korábban megírtuk, ma akár 19 fok is lehet. Ismert hiedelem ezen a napon, hogy ha Mátyás jeget talál, akkor megtöri azt, de ha nem talál, akkor csinál. Utóbbi nem hangzik túl jól, de az már igen, hogy Magyarország sok vidékén úgy vélik – és ugyancsak a tavasz előjelét látják benne –, hogy Mátyás ezen a napon osztja ki a madarak sípjait, hogy azok végre újra énekeljenek. 

Mátyás ünnepe és a tavasz közeledte tehát régóta szoros kapcsolatban áll a nép képzeletében, és rengeteg további megfigyelés fűződik a mai naphoz. 

  • Ha az időjárás havas volt, akkor búzát, árpát, zabot vetettek a jó termés reményében.
  • Úgy vélték, hogy ha esik az eső, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő pedig savanyú lesz.
  • Mátyás a halászoknak is jeles napja, az ilyenkor fogott csukát a nép „Mátyás csukájának” nevezi, ami egész évre bő halfogást ígér. 
  • A Mátyás-napi időjárásból nemcsak az éves termésre, hanem a tojásszaporulatra is következtettek: a szeles idő kevés tojást jelzett.
  • Ha Mátyás napján nem volt csapadék, akkor a Szeged környéki öregasszonyok harmatot szedtek, és harmatos lepedőt terítettek a tehénre, hogy az jól tejeljen.
  • A pásztorok pedig azért várták Mátyást, mert a szent elhajtotta a havat, a legelő kivirult, előtűnt a fű a hó alól.