Rabszolgasors Fejérben: akár tíz évet is kaphat az elkövető

2021.02.25. 18:55

Három embert kényszerített munkavégzésre egy férfi – írja az ugyeszseg.hu.

A Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő kényszermunka bűntette miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint egy Fejér megyei településen lakhatásuk biztosítása fejében

három, köztük egy kiskorú személyt sanyargatással, erőszakkal, illetve fenyegetéssel kényszerített munkavégzésre.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2020-ban három – köztük egy 13-14 éves – sértettet lakhatásuk biztosításának az ígéretével az ingatlanába költöztetett. A férfi rövid idő elteltével különböző ház körüli munkák elvégzését, valamint szállítási feladatokat követelt meg a sértettektől úgy,

hogy ők nem rendelkeztek ÉRVÉNYES VEZETŐI ENGEDÉLLYEL.

A férfi akaratuk ellenére munkát végeztetett a sértettekkel, amelyért fizetést nem biztosított. Szabad mozgásukban korlátozta őket, ugyanis csak az általa meghatározott helyekre mehettek egy másik személy felügyeletével.

Ezenfelül a férfi a sértetteket lopásra is kényszerítette, ellenállásuk esetén pedig bántalmazta őket.  A gyanúsított részére történő bevásárlások alkalmával a férfi arra kényszerítette a sértetteket, hogy saját bankkártyájukkal fizessenek, azonban a termékekből nem részesültek.

Két sértett végül megszökött a férfitől, így derült fény az esetre. Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor a gyanúsított

öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Az ügyészség szerint jogosan lehet tartani a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől, valamint attól, hogy a tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítené. Hozzátették: a gyanúsított büntetett előéletű, visszaeső, amire figyelemmel a bűnismétlés reális veszélye is fennáll.

Ezért a Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a terhelt letartóztatását,

a döntés védelmi fellebbezés folytán nem végleges.