Megfizethető bérlakásokat ígér az induló szociális lakásügynökség

2021.02.26. 06:01
Az alacsony jövedelmű és kiszolgáltatott csoportok lakhatási problémájára jelenthet megoldást az a koncepció, amelynek kidolgozását épp a napokban jelentette be az Utcáról Lakásba! Egyesület.

Budapesten meglehetősen alacsony a megfizethető bérlakások száma, ezért szükség van olyan megoldásokra, amelyek lehetővé teszik, hogy minél kevesebb ember éljen lakhatási szegénységben.

A Budapest Főváros Önkormányzata, az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Városkutatás Kft. közös előkészítő munkája (EU-s pályázati forrásból) jelenleg is zajlik, a cél pedig az úgynevezett Szociális Lakásügynökség felállítása. A koncepció szerint ingatlanvásárlással, önkormányzati telken történő építkezésekkel, megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosításával bővítenék a megfizethető lakások számát. Ezek az elképzelések már korábban is ismertek voltak, az igazi újdonság a magánlakás-állomány bevonásának felvetése.

Az üres fővárosi és kerületi önkormányzati lakáson túl ugyanis sok magántulajdonú lakás is üresen áll a fővárosban.

Ezeket azért nem adja bérbe a tulajdonos, mert például külföldön él, vagy nincs tőkéje egy megörökölt lakás felújítására, vagy túl kockázatosnak tartja a lakáskiadást. A program szükség szerint szociális munkával is kiegészül, hogy minden érintett fél számára biztosítsa a stabilitást és a biztonságot. 

A hajléktalanok mellett a szívességi lakáshasználók, az anyaotthonokban élők, mamahotelben rekedt fiatal felnőttek, illetve közüzemi díjhátralékosok számára jelenthet megoldást. A lakhatási szegénység nagyságrendileg minden tizedik fővárosi háztartást érinthet, és évről évre meredeken emelkedik az a szám, mely megmutatja, hogy hány hónapi munkabérből lehet egy átlagos fővárosi lakást megvásárolni – tájékoztat Kovács Vera, az Utcából Lakásba! Egyesület társelnöke.

Budapesten összesen 37 ezer önkormányzatok tulajdonában álló lakás van, ezeknek közelítőleg 10 százaléka lehet üres, de ha a magántulajdonú lakásokat is idevesszük, akkor 100 ezer körüli lakatlan ingatlan létezik. Egyelőre az I. kerülettel van szerződése a program kidolgozóinak a Szociális Lakásügynökség előkészítésére, összességében pedig az önkormányzatok egyharmada mutat nyitottságot az együttműködésre.

A nemzetközi projektben barcelonai és varsói partnerek is részt vesznek, akik már működtetnek szociális bérleti ügynökségeket olyan városokban, ahol a köztulajdonban lévő bérlakások aránya hasonló, mint Budapesten, így hasznos tapasztalatokat tudnak majd megosztani.

 Az Utcáról Lakásba! Egyesület is működtet már kisebb méretű lakásügynökséget, így a korábbi szakmai tapasztalatokat is fel tudják használni a koncepció kialakításában.

Kovács Vera szociálpolitikai eszközként tekint a Szociális Lakásügynökségre, amely fontos közfeladatot lát el, így nem számol azzal, hogy közpénz felhasználása nélkül is üzemeltethető, viszont jó eszköz a lakáspiac kifehérítésére, valamint arra, hogy az önkormányzatok építéssel, vásárlással lakáscserével, életjáradékkal bővíthessék lakásállományukat.

A vegyes módszeren alapuló innovatív kezdeményezés hozzájárul Budapest Főváros készülő, új lakáskoncepciójához, amelynek a Szociális Lakásügynökség fontos részét képezi majd. A kidolgozandó megvalósítási terv felhasználásával várhatóan 2021-ben fog elindulni Budapest új lakásügynöksége.