Egy szlovák politikus szerint Szijjártó Péter segített nekik szerezni orosz vakcinát

2021.03.01. 18:22

A magyar nyelvű pozsonyi portál, a Körkép szerint az éj leple alatt a szlovák hadsereg katonai teherszállító gépe titokban Moszkvába repült, majd a seremetyevói nemzetközi repülőtérről felszállva hétfőn a kora esti órákban megérkezett az orosz Szputnyik V vakcina első szállítmánya Szlovákiába.

Spartan fedélzetén hatvan katonát vagy 11 tonnányi rakományt tud szállítani, így hatalmas mennyiségű oltóanyag fér el rajta. Sajtóhírek szerint útjának aligha lehetett más célja, mivel NATO-tagállam katonai repülőgépe nem szívesen látott vendég Oroszországban, kivéve, ha humanitárius vagy egészségügyi feladatot teljesít. 

Igor Matovič szlovák kormányfő már korábban bejelentette, hogy kétmillió adagnyi, vagyis egymillió ember beoltására elegendő orosz vakcináról folytat tárgyalásokat Moszkvával és az oltóanyag értékesítéséért felelős holdinggal. 

Niekedy urobiť správnu vec potrebuje jediné. Odvahu👊🇸🇰❤️✅

Közzétette: Igor Matovic – 2021. március 1., hétfő

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke viszont azt közölte, hogy ő intézte el az oroszokkal a vakcinát. A Denník N-nek azt nyilatkozta, hogy Szlovákia már alá is írta az adásvételi szerződést, amit 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közbenjárásával

sikerült tető alá hozni.

A Szputnyik V használata a pozsonyi egészségügyi minisztérium külön engedélye esetén önkéntes, és elvileg csak azok kapják ezt a fajta oltóanyagot, akik kifejezetten kérik, vagy jelzik, hogy hajlandók beoltatni magukat az orosz vakcinával.