Eljárást indított a Médiatanács az RTL Klub ellen a szivárványcsaládos hirdetés miatt

2021.03.05. 07:15

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a gyermekek védelmére hivatkozva indított eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen, amiért a Háttér Társaság hirdetését sugározta a szivárványcsaládok támogatásáról. A hatóság szerint ugyanis a tévétársaság ezzel megsértette a gyerekek védelemhez fűződő jogát.

A kisfilmet készíttető melegjogi szervezet szerint viszont a médiatanács eljárása jogellenes, csupán a téma szőnyeg alá seprését szolgálja.

Ez a kampányvideó a társadalmi párbeszéd fontos része volt, nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek kiskorúak számára bármilyen hátránnyal járnának. Az a célja a Médiatanácsnak, hogy elhallgattassa az LMBTQI-szervezeteket, hogy ne lehessen erről a kérdésről érdemi társadalmi vitát folytatni 

– mondta Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője.

Az RTL Magyarország álláspontja szerint a hirdetés nem csak 16 éven felülieknek mutatható be, ezért a sugárzás jogszerű volt.

Az Országgyűlés novemberben foglalta bele az alaptörvénybe, hogy az apa férfi, és az anya nő. Március eleje óta pedig a családokért felelős miniszter egyedi elbírálás alapján dönt arról, hogy az egyedülállók közül ki fogadhat örökbe gyereket. Az  LMBTQI-szervezetek szerint a módosítással az azonos nemű párokat próbálják diszkriminálni.