Új eljárással segítenek a koronavírusos betegeken Kiskunhalason

2021.03.07. 20:29

Egy különleges vérmosó eszközzel mentenek meg lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeket Kiskunhalason – közölte az RTL Híradó.

Az eszköznek köszönhetően a vérplazma egy részét tudják kicserélni. Erre azért van szükség, mert a koronavírus-fertőzés komoly immunreakciót indít el a vérben is, ami akár halálos is lehet.

Ezt a folyamatot lehet megállítani a dolgozók által kifejlesztett eszközzel.

Gyakorlatilag kimossuk és levesszük a (vérplazma) normálison túli részét, visszahozzuk a szervezetet egy normális működésbe 

– ismertette Frei Norbert, a kórház osztályvezető főorvosa. 

Hozzátette: „24 óra alatt a szervezet megnyugszik, majd utána már nem indít újabb támadást a szervei ellen, így időt tudunk hagyni a szervezetnek a gyógyulásra.”

Ezáltal már egy olyan, válságos állapotban lévő koronavírusos kismamát is sikerült megmenteniük, akinek a kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak volna. Rajta kívül azonban már többeken is sikerült segíteniük. 

A terápiát január óta alkalmazzák, kifejlesztéséhez hosszas kísérletezések kellettek.

Az új módszernek köszönhetően csaknem háromszor annyi lélegeztetett koronavírusos beteget tudnak megmenteni, mint korábban.

A kiskunhalasi kórház dolgozói szerint ez a technológia a legtöbb hazai kórházban elérhető. Hangsúlyozták: tapasztalataikat szívesen megosztják más intézményekkel is.