Fejtörést okozhatnak a külföldi bírságok

2021.03.07. 10:50

Gyakran előfordul, hogy az autóvezetők figyelmen kívül hagyják a külföldről érkező, többnyire idegen nyelven írott, közlekedési bírságokról szóló értesítéseket, és csak akkor kapnak észbe, amikor az itthoni rendőrségről kapnak felszólítást a befizetésre. Pedig ekkor már késő tiltakozni.

Az Európai Unióban érvényes megállapodás szerint ugyanis a hazai rendőrség már csak a jogerőre emelkedett bírságokról kap tájékoztatást, és csak az összeg behajtása a magyar hatóság feladata – írta az enpenzem.hu. Így sem a bírság törlésére, sem a mérséklésére nincs lehetőségük. Ilyenkor már nincs mit tenni, a pénzbírságot és az eljárási költséget 30 napon belül be kell fizetni.

Kapcsolódó

Félmilliós büntetést is kaphatnak a horrorkaravánok

Kiterjesztik az ellenőrzés és a bírságolás lehetőségét.

A rendőrség ezért azt javasolja, hogy ha valaki bírságról szóló tájékoztatást kap, a kiszabó ország hatóságának internetes honlapján nézzen utána az ügy adatainak – különös tekintettel a gépjárműről készült fényképfelvételre.

Ezt mindenütt az ügyszám beírásával lehet megtenni. Ha valóban elkövette a szabálysértést, legjobb minél előbb befizetni a bírságot. Ha viszont kifogása van ellene – például mert az adott időpontban nem is járt a szóban forgó országban, vagy a gépjárműt korábban eladta –, írásban nyújtson be jogorvoslati kérelmet a kiszabó külföldi hatósághoz, amihez csatolja az esetleges bizonyítékokat, például az autóról készült fotót, az adásvételi szerződést.