Orbán Viktor megszólalt, visszatért Dubajból a NER másik kedvenc magánrepülőgépe

2021.03.08. 00:33

Vasárnap hajnalban visszatért Budapestre az a HA-BES lajstromjelű, Raytheon Hawker 800XP típusú luxus magánrepülőgép, amelynek a fenntartója a Rogán Antal kabinetminiszter hírhedt 2016-os helikopteres útja miatt ismert Fly-Coop Kft., tulajdonosa pedig a Hun-Jet Kft., a Fidesz-kedvenc Valton-Sec Zrt. cége – derül ki a 24.hu cikkéből.

A magángép kedden szállt fel Budapestről Dubaj felé. Visszafelé néhány órára megállt a román kikötőváros, Constanța repülőterén, vélhetőleg azért, hogy tankoljon. 2019. április 2-án Kövér László házelnök ezen a magángépen utazott el Rómába egy nyolcfős küldöttség élén. Az Országgyűlés három napra 6,8 millió forintért bérelte Fly-Coop Kft.-től a 700 millió forintba kerülő légi járművet.

Útja azért figyelemre méltó, mert Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában mindenkit kért, hogy halassza el „a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat”. Nem azért – mint fogalmazott –, mert „irigyek lennénk rájuk”, ha van pénzük, hanem mert a koronavírus mutánsait különleges üdülőhelyekről érkezők hozzák be. A miniszterelnök a többi között Dubajt nevezte meg ilyen veszélyes helyként. 

Néhány napja volt hír, hogy  az egyik legnagyobb repülőgépkövető portál, a FlightAware rendszerében már nem elérhető az OE-LEM lajstromszámú Bombardier Global 6000 típusú magángép útvonala. Ez az a magángép, amelyen több Fidesz-közeli milliárdos  vállalkozó, például Mészáros Lőrinc,  a magát miniszterelnöki kötélbarátként aposztrofáló Garancsi István, de maga Orbán Viktor is utazott már.