Karikó Katalin: Nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lenne mellékhatása

2021.03.09. 22:12

Még nem tudni, hogy a vakcina meddig óv, de tartósabb lehet, mint a fertőzöttség adta védettség – mondta Karikó Katalin a Telex cikke szerint a szegedi Dugonics Társaság keddi online beszélgetésén.

Vakcinálással tovább tart a védelem, mint a fertőzéssel, a vírusoknak ugyanis van egy trükkjük, amivel az emlékezősejteket gyengítik – magyarázta a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, hozzátéve, hogy a koronavírus-fertőzötteket akár már a gyógyulásukat követő 90 napon belül lehet oltani. A biológus az életútjáról is szóló interjúban elmondta, jól megvolt anélkül, hogy elismerték volna tudományos munkáját.

Olyan voltam, mint Kasszandra, láttam a jövőt, de nem tudtam meggyőzni másokat róla. Most sem érzek olyan érzést, hogy na ugye, én megmondtam

– fogalmazott, hozzátéve, hogy jó logisztika és rengeteg szakember munkája kellett ahhoz, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinája egy évvel a vírus felbukkanása után már az emberek karjában legyen. 2013-ban igazolt az akkor még szinte ismeretlen BioNTech céghez, amelynek akkor még saját honlapja sem volt.

Az egyetemen biztos azt gondolták, hogy ez a nő örök vesztes, elmegy egy ilyen céghez

– idézte fel, de egy ismerőse felhívta rá a figyelmét, hogy nekik már volt klinikai próbájuk, a Modernának meg nem, ezért döntött mellettük. Ezután két évig azon dolgoztak, hogy amit a tervezőasztalnál meg tudtak csinálni, azt hogyan lehet ipari szinten, tömegméretekben gyártani. Hogy most még sincs elég belőle, azt az új kihívásokkal indokolta.

Ez olyan, mint amikor egy ideig két emberre főzöl, aztán szólnak, hogy holnaptól kétszázan jönnek enni. És ahogyan a villanykörte sem a gyertya tökéletesítéséből lett, hanem egy új technológiával, ehhez is új technológiát kell kitalálni

– érvelt Karikó Katalin.  Az izraeli tömeges oltás adatai alapján azt is elmondta, hogy az ott beoltott 4,7 millió emberből súlyos mellékhatás 158 esetben volt, de szerinte nincs is olyan gyógyszer, amelynek ne lenne mellékhatása.