Itt a fast fashion halála? Négy ruházati üzletlánc is bezár Magyarországon

2021.03.11. 00:00

A turizmus és vendéglátás után a divatáru-ágazat a harmadik helyen áll a járvány „áldozati listáján” – írja az Euler Hermes közleményében. Ennek következménye, hogy négy üzletlánc megszűnése már egészen biztos.

Ezek a Vagabond, a Promod és a Camaieu, illetve a Cosmos City is bezárja boltjait.

Megjegyzik, hogy élelmiszerből és elektronikai eszközökből többet vettek Magyarországon, mint korábban, és írnak arról is, hogy várhatóan nő majd az egészséges étkezés iránti fokozott igény, ez pedig az úgynevezett „clean label” termékek iránti kereslet növekedésében látható. Ezzel ellentétesen viszont csökken a prémium élelmiszerek fogyasztása a gazdasági nehézségek miatt. Emiatt lehet, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek ára jelentős mértékben nőtt az elmúlt időszakban, ami további változásokat okoz a fogyasztásban azok körében, akiknél jelentős jövedelemkiesés tapasztalható.

A barkácsáruk, lakberendezési termékek és fitnesztermékek piaca is pozitív évet tudhat maga mögött.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy mivel tavaly nőttek a lakossági megtakarítások, ez jó alapja lehet a 2021-es kiskereskedelmi növekedésnek, ugyanis azok az üzletek, amelyek fenn tudtak maradni a járvány okozta nehézségek ellenére, nagy növekedésnek nézhetnek elébe, mármint ha véget érnek a korlátozások.