Fürjes Balázs: Több mint 3 ezer milliárdos fejlesztés jut a fővárosnak

2021.03.13. 13:12 Módosítva: 2021.03.13. 13:12

Karácsony Gergely főpolgármester szombati posztjában azért fakadt ki, mert úgy látja, a kormány nem hajlandó tárgyalni az önkormányzatokkal a helyreállítási alapról, csak egy tizenhárom oldalas, „felszínes és üres” magyar tervre futotta tőle arról, mire költenék a fővárosban az uniós forrásokat.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár máris reagált Karácsony Gergely soraira. Posztjában tagadta, hogy a kormány ne tárgyalna érdemben a fővárossal, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest nevesítette is, mint akivel egyeztettek.

Van egy, csak Budapestre szabott egyeztetési fórum a kormány és a városvezetés között: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, itt egyeztetünk minden, a fővárost érintő fejlesztésről. A FKT-ben öt-öt fővel vesz részt a kormány és a Főváros vezetése, és csak akkor születik döntés, ha a Főváros és a kormány is megszavazza 

– írta Fürjes Balázs, és nagy vonalakban végigveszi, a kormány mennyit költene a fővárosra. Az uniós forrásokból 2021–2027 között több mint 3000 milliárd forintot gazdaságfejlesztésre; innovációra, oktatásra több mint 500 milliárdot, az agglomerációs fejlesztésekre mintegy 1500 milliárdot.

Az államtitkár végezetül azt javasolja: a budapestiek érdekében tegyék félre a politikai nézetkülönbségeiket, ne a panaszkodás, hanem a közös munka legyen az első.